Органи державної податкової служби Івано-Франківської області станом на 1 січня цього року взяли на облік 89 825 платників податків. З них 22 726 юридичних осіб та 67 099 фізичних осіб — суб’єктів підприємництва. Це на 1709 платників податків більше, ніж на початок минулого року.
Як повідомили у секторі обліку платників податків ДПА в області, найбільший приріст — у Тисменицькому районі (на 578 платників), Коломийській об’єднаній ДПІ (на 363) та ДПІ в Івано-Франківську (на 333). Водночас у Рожнятівському районі на 157 платників податків стало менше. В часи кризи багато хто припинив підприємницьку діяльність.
Cтворюють екологічну європасіку
На території Карпатського національного природного парку створюється перша на теренах області екологічна пасіка європейського рівня. У Микуличинському лісництві уже розпочалося її будівництво, на що виділено 300 тисяч гривень. Кошти на пасіку дає Мінприроди України. Проект називається «Заповідний край карпатської бджоли».
— Наша бджола має досить високі якісні показники, — пояснює таку увагу до карпатської комахи голова Асоціації пасічників Прикарпаття Богдан Паркулаб. — Тож основна наша мета — зберегти її як чистопородний матеріал. Друге завдання проекту — виробництво на теренах Карпатського національного природного парку екологічно чистих продуктів бджільництва, адже майбутнє — за органічною продукцією. Ми почали співпрацювати з швейцарською фірмою, яка дала нам європейські стандарти такої продукції. Звичайно, що вона буде в 5—10 разів дорожчою, ніж та, яка реалізується сьогодні. Так, якщо на нашому ринку кілограм меду коштує 30 гривень, то за кілограм гірського карпатського меду органічного виробництва треба буде заплатити 200—300 грн. Адже такий мед передбачає екологічно чисті умови, в яких «працюватиме» бджола, а також виготовлятиметься і зберігатиметься продукція.