Наприкінці минулого року Університет цивільного захисту України став національним. Наш кореспондент поцікавився у керівництва вузу, як сьогодні здійснюється професійна підготовка рятувальника.
Історія навчального закладу бере початок у 1928 році. Від пожежно-технічних курсів до Національного університету цивільного захисту (НУЦЗ) — такий шлях становлення найпрестижнішого вузу пожежно-рятувального профілю.
Його випускники — не тільки професіонали, вони завжди були й будуть зразком самовідданості й мужності.
— Нам завжди було і є чим пишатися, — каже ректор Володимир Садковий (на знімку). — За роки існування вуз підготував понад 25 тисяч фахівців. Багато хто з них очолювали гарнізони пожежної охорони різних регіонів України й країн СНД, сьогодні обіймають керівні посади у підрозділах МНС. Двадцяти трьом випускникам присвоєно генеральські звання, трьом — звання Героя Радянського Союзу. Зі стін альма-матер вийшли спортсмени, які завоювали свого часу золоті медалі на чемпіонатах світу та Олімпійських іграх.
Ми домоглися цих результатів завдяки дружному колективу, що його представляють 25 докторів наук і професорів, 127 кандидатів наук і доцентів.
Навчають на практиці
Навчально-виховний процес забезпечують 19 кафедр на п’яти факультетах: цивільного захисту, оперативно-рятувальних сил, соціально-психологічному, пожежної безпеки, техногенно-екологічної безпеки. На кожному з них у процес навчання активно впроваджуються нові форми й методи. Теорія закріплюється демонстраційними експериментами. А на обов’язкових лабораторних заняттях слухачі знайомляться із властивостями речовин, особливостями розвитку й припинення надзвичайних ситуацій, навичками гасіння пожеж. Учені кафедри спеціальної хімії й хімічної технології видали серію підручників, лабораторні практикуми з дисциплін.
В одному строю
Для здійснення практичної й психологічної підготовки фахівців створено навчальну пожежно-рятувальну частину (НПРЧ), що у складі сил Харківського гарнізону МНС України бере безпосередню участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і пожеж. Курсанти, як і тисячі пожежних, заступають на чергування в НПРЧ.
— Вона — прототип практичного підрозділу міністерства й повністю пристосована для вивчення діяльності бойових підрозділів в умовах реального несення служби, — розповідає Володимира Садковий. — Чергові обслуги НПРЧ включені до розкладу виїздів підрозділів гарнізону, надають їм значну допомогу в гасінні пожеж і у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру.
Навчальній базі — сучасний рівень
Комп’ютерні класи, локальна мережа, Інтернет, університетські й міністерські веб-сайти й портали, відеоконференцзв’язок, електронні підручники, електронна бібліотека, дистанційне навчання, навчальні відеофільми, програмні тренажери формування професійних навиків — все це необхідно й все це є в НУЦЗ. До речі, університет — єдиний вуз у Харкові, де курсантам і студентам надано безлімітний Інтернет. Сьогодні локальна мережа нараховує більш як 500 комп’ютерів. До мережі підключені ПК у курсантських і студентських гуртожитках.
Протягом декількох років практично всі викладачі читають лекції з використанням мультимедіа-комплекта. А для формування професійних навиків керівників ліквідації надзвичайних ситуацій в університеті розроблені два комп’ютерні тренажери.
У НУЦЗ навчають не тільки рятувальників. Бажаючі стати верхолазами, водолазами, дозиметристами, дезактиваторщиками й матросами-рятувальниками теж можуть вступати до цього унікального вузу. Тут впроваджено дистанційну форму навчання.
Кузня наукових кадрів
Високий статус університету сьогодні підтверджує його науковий потенціал.
Спектр інтересів кафедр досить широкий. Серед основних напрямів: розробка оптимальних методів у системах забезпечення пожежної безпеки й цивільного захисту населення й територій (д. т. н., проф. Ком’як); безпека одержання, зберігання й використання водню й речовин, що містять водень (д. т. н., проф. Кривцова); математичне моделювання поширення ландшафтних пожеж (д. ф. — м. н., проф. Созник); пожежна безпека резервуарних парків з нафтопродуктами (д. т. н. Басманов); методика (і програми розрахунку) визначення термодинамічних властивостей і фазових рівноваг індивідуальних молекулярних речовин і їх сумішей (к. т. н. Умеренкова).
Всі ці роки керівництво вузу приділяло багато уваги підготовці молодих учених. Наукове товариство організоване 1995 року. За цей час у його роботі взяли участь близько 3000 курсантів і студентів. Більшість ад’юнктів пройшли через роботу в науковому товаристві. Щорічно в університеті проводиться науково-технічна конференція «Запобігти, врятувати, допомогти» і конкурс наукових праць курсантів, слухачів і студентів серед вузів міністерства.
Міжнародне співробітництво
На базі НУЦЗ щорічно проводяться міжвузівські й міжнародні конференції, семінари. В університеті налагоджене професійне й культурне співробітництво з вузами пожежно-рятувального профілю країн СНД, а також Китаю, Польщі, Угорщини.
Інший напрям міжнародної діяльності — участь у спільній роботі спеціалізованих вчених рад вузів закордонних країн.
Ректор університету генерал-лейтенант служби цивільного захисту Володимир Садковий впевнений: молода генерація рятувальників стане гідною зміною тим, хто день за днем, рік за роком примножував славні традиції навчального закладу, зміцнював престиж і авторитет професії рятувальника в Україні та за її межами.
Харків.
Фото з архіву НУЦЗ.