Має рацію колега — конфлікт в ОСББ локальний, а проблеми глобальні.
Ситуація в будинку 4-А по вул. Краснопільській у Дніпропетровську «Голосу України» відома давно. Я сподівався, що вона «розсмокчеться» на законних підставах, як пухлина під уважним поглядом екстрасенса. Однак конфлікт лише поглиблювався.
Гадав, збори, проведені за листом співвласників за участі журналіста та можновладців, примирять сторони, а вийшло навпаки.
У нинішнього правління ОСББ, судячи з усього, є прихильники, готові підтримати будь-які починання «нової мітли». І є принципові противники, що виступають проти самодурства й незаконного «тарифування», скажемо так. Не дивно. У нас вся країна розділилася: одна частина готова платити за геть усе, догоджаючи царькові, інша справедливо цікавиться: що почім і чому? Має право, між іншим, запитати у своїх обранців, як використовуються кревні, часом зекономлені на продуктах і ліках...
З такими ЖЕКи, а тепер і ОСББ судяться. Виграють рідко, бо у споживачів послуг значно більше справедливих претензій до тих, хто ці послуги надає. Точніше, не надає або намагається підсунути неякісні.
Коли матеріал із Дніпропетровська готувався до друку, до редакції телефонували: на підписантів почали полювати «відьми». Методи впливу на непокірливих учорашні: відмова у видачі довідок та інших документів; шантаж позовами до суду; погрози від’єднати від систем опалення, енергопостачання тощо.
Не хочу нагадувати банальне: «Бачили очі...». Процитую лише для науки можновладцям (не довічним, зазначу), деякі документи.
«Суддя Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська Самсонова В. В. ухвалив: наказ райсуду від 21.05.2009 року про стягнення з Л. на користь ОСББ «Краснопільська, 4-А» заборгованості... та суми судових витрат у розмірі... скасувати».
Поясню: скасований наказ був підписаний суддею, як з’ясувалося, на підставі недостовірних відомостей ОСББ про те, що в Л. є заборгованість. Дивно, але факт: бухгалтер об’єднання й понині обвинувачує Л. у несплаті за послуги й відмовляє у видачі життєво необхідних довідок.
Їй і голові, схоже, не тільки суд не указ, а й міськвиконком. Його управління з питань захисту прав споживачів ще в листопаді 2009-го направило керівництву ОСББ припис про необхідність привести у відповідність із законом і постановою Кабміну договір зі співвласниками.
Зокрема, у приписі зазначалося, що «при зареєстрованих 286 особах, які мешкають у будинку 4-А, плата за вивезення та утилізацію твердих побутових відходів повинна складати 3 гривні з особи, а в кошторисі з 1.02.09 вона становить 6,81 гривні з людини».
І це при тому, що вивезення відходів — обов’язок комунального підприємства, яким ОСББ не є...
Як гадаєте, виконано припис міської влади? І чи не є ця інформація приводом для роздумів правоохоронців?..
Створюється враження, що верхівка правління свідомо зіштовхує лобами «своїх» з опонентами.
Перед зборами, організованими, нагадаю, з ініціативи «Голосу України», на дверях під’їздів будинку з’явилося оголошення, зміст якого переконливо свідчить про «підкилимне» життя тих, хто прийшов до влади.
«Зважаючи на колективну скаргу громадян Чехмейстренко.., а також керуючись Законом України «Про електроенергетику», ОСББ «Краснопільська, 4-А» змушене припинити використання електроенергії для освітлення сходів і електроживлення ліфтів...».
«Використання електроенергії» було припинено на дюжину днів. Гадаю, для того, щоб налаштувати слухняних і байдужих проти однодумців Чехмейстренко. За яким правом? З огляду на скаргу і закон України про електроенергетику?
Чи не самодурство це, підтримане більшістю?
...На запит «Голосу України» Державна житлово-комунальна інспекція (03150, м. Київ, вул. Димитрова, 24) повідомила, зокрема, що споживач «має право на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх надання не в повному обсязі...», якщо є відповідний договір. Договір, укладений, нагадаю, на законних підставах, без цифр зі стелі й підвалу...
І останнє: законодавством не передбачене від’єднання квартир від комунальних мереж за невиконання договірних зобов’язань.
Одне слово, погрози і шантаж — це для слабких. Не підкоряйтеся слабким!
На знімку: Сергій Ладигін, голова правління ОСББ, і Тамара Мірошниченко, бухгалтер (на передньому плані).