Мешканці будинку 4-А по вулиці Краснопільській звернулися з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася у їхньому об’єднанні співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Вони нарікали на те, що сусіди, з якими прожили не одне десятиліття, «одержавши кредит довіри (тобто після обрання їх членами правління ОСББ. — Авт.), перестали поважати тих, хто надав їм цей кредит».
Підвально-кулуарне правління
«У нашого правління не випросиш ні відкритої звітності, ні інформації, ні ключа від підвалу чи даху. Правління припускається порушень законодавства», — писали автори листа. Мовляв, на перших зборах людей інформують про порядок денний, а через два тижні призначають повторні збори, на які учасники перших уже не приходять. Таким чином, приймаються нелегітимні рішення, багато яких пов’язані з фінансами.
Наприклад, про збільшення квартплати і плати за вивезення твердих побутових відходів (цю послугу, згідно з рішенням виконкому міськради, було виділено в окремий платіж), про штатний розклад і розмір зарплати співробітникам, про нецільове витрачання коштів (зокрема, мешканцям виставляються рахунки за освітлення місць загального користування та енергопостачання ліфтів, а відповідного договору в ОСББ немає).
Звинувачення, погодьтеся, серйозні. Чому ж люди не переоберуть обридлу домову владу?
Їдучи на збори, на яких мав обговорюватися лист до «Голосу України», я не виключала, що стану свідком «революції» в одному із тисяч будинків.
Але не так сталося. Більшість із 48 учасників зібрання стали на захист правління і виступ Людмили Чехмейстренко (однієї з 11 авторів листа) ледь дослухали до кінця. Як з’ясувалося, «революція» відбулася напередодні, коли скинули саму Людмилу Віленівну з посади голови правління. А її теперішні аргументи люди сприйняли як спробу взяти реванш. Тон розмови ставав дедалі різкішим, а на кожний «викривальний» факт чулися контраргументи на кшталт «Сама така...».
Претензії до нинішнього правління були, щоправда, не тільки у Людмили Чехмейстренко. Едуард Попов, скажімо, зазначив, що має мороку з отриманням довідки, коли оформляє субсидію. Її не дають через борги, а борги — через те, що відмовився платити за вивезення сміття за незаконно підвищеним тарифом.
Мешканці третього під’їзду скаржилися, що вони почуваються пасинками: усі «блага» дістаються першим двом.
— Це тому, що ви не платите, — парирували жінки, які активно захищали керівництво.
Не можна жити на сто, заплативши шістдесят...
— Нинішній тариф — 1,63 гривні за квадратний метр — реальний, — запевняє бухгалтер ОСББ Тамара Мірошниченко. — Он сусіди платять 1,90. А в них ліфта немає, у під’їздах не прибирається, двір з нашим не зрівняти, у підвалі вода. Нам теж довелось і воду відкачувати, і каналізацію міняти, і дах ремонтувати. А тепер хочемо назбирати грошей і протягнути кабель до іншої підстанції, бо нашу вже давно ніхто не обслуговує. Ми розуміємо, що це проблема міста, і наші гроші на це не повинні витрачатися. Та хіба ми не зацікавлені, щоб прискорити її вирішення? Сидимо ж на пороховій бочці: кабель латаний-перелатаний, в розетках 360 «гуляє», у будь-який момент може статися біда.
Але найбільша проблема, за словами Т. Мірошниченко, — заборгованість.
— Маємо шість судових наказів і один судовий розгляд, який уже рік триває. Механізм повернення боргів складний і неефективний, — бідкається вона.
— Житлово-комунальні розцінки, які наводить Людмила Віленівна (1,10 грн. — Авт.), добре виглядали б на тлі 100-відсоткової оплати за послуги, — каже голова правління ОСББ Сергій Ладигін. — Нині план надходжень виконується на 60. Тобто платимо шістдесят, а споживати хочемо на всі сто. Так не буває. Нині чинний тариф і кошторис обговорили на зборах і прийняли рішення, яке обов’язкове для всіх мешканців. Треба нарешті зрозуміти, що ми утримуємо будинок своїми силами і за свої кошти. Втім, якщо хтось вважає, що його права порушуються, хай звертається до суду.
Людмила Чехмейстренко заявляла, що так і зробить, бо, як зауважила «Голосу України», не збирається віддавати комусь те, що створила.
Воювати з Людмилою Віленівною не хотіли, кажуть опоненти. Навпаки, чекали на співпрацю, бо справді саме вона починала цю справу — переводила будинок з балансу ЖЕКу на баланс ОСББ, знається на законах, має досвід.
Шкода, що в суцільному гаморі потонули слова Олени Савінової: «Давайте перестанемо нарешті висувати претензії».
Збори — всьому голова
Заступник голови правління галузевої організації роботодавців житлово-комунального господарства області Микола Рябий на зборах констатував, що конфлікт між окремими мешканцями будинку і правлінням ОСББ виник через відсутність прозорості у його роботі:
— Правління винне в тому, що недостатньо інформувало платників про прийняті рішення. Звідси, скажімо, й чутки, що голова начебто «відхопив» собі велику зарплату. Насправді він працює на громадських засадах.
Щодо правомірності рішень. Цього разу на зборах кворум був. Але з досвіду знаю: не збирається й половини мешканців, а рішення приймають. У такому разі треба йти у квартири і заручатися письмовою згодою членів ОСББ з прийнятим рішенням, як це передбачено статутом. Правління визнало свою помилку й обіцяє її виправити.
На підставі інформації голови правління і бухгалтера можна зробити попередній висновок: зловживань у фінансовій діяльності не було. Щодо порушених мешканцями питань про тарифи та оплату за надані послуги, то, очевидно, виникли вони знову ж таки через відсутність інформації. Збори, на яких затверджувалися ці рішення, справді були неправомірні, більшість мешканців не ознайомилася з розрахунками, які лягли в основу нових тарифів.
— Скаржники звинувачували правління також у тому, що воно не повернуло мешканцям залишки коштів за недодані послуги, а зарахувало їх до резервного фонду. Воно має таке право? — запитую у Миколи Рябого.
— Має, за умови, що це було погоджено загальними зборами. У даному разі мешканці переплатили за вивезення побутових відходів, і правління акумулювало ці кошти у резервному фонді без рішення зборів. Тому претензії справедливі, гроші треба було повернути.
Щодо оплати за електроенергію. Питання вкрай заплутане, вирішувати його має міськрада, де знають про цю проблему. Правління ОСББ не має права самостійно встановлювати плату за споживання електроенергії, але, зрозуміло, намагається знайти вихід із ситуації. Однак має бути повна прозорість щодо використання зібраних коштів. У даному випадку люди праві, що вимагають звіту.
Так само й щодо видачі копій документів, довідок; встановлення проводового телебачення та Інтернету; приміщень загального користування, — ці питання потрібно вирішувати на зборах. Члени ОСББ вправі знати посадові оклади штатних працівників об’єднання, а також кошторис.
Дніпропетровськ.
На знімку: на зборах співвласників.