Голова Комітету в закордонних справах Олег Білорус провів зустріч із Надзвичайним та Повноважним Послом Сполучених Штатів Америки в Україні Джоном Теффтом. 
Зустріч відбулася на прохання американської сторони. Голова комітету привітав Надзвичайного і Повноважного Посла з призначенням на посаду та високо оцінив відносини між двома країнами. О. Білорус також повідомив, що в українському парламенті працює очолювана ним депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки, до складу якої входять представники всіх представлених у парламенті політичних партій.
Джон Теффт наголосив на важливості міжпарламентських контактів і готовності американської сторони до співпраці. Він також зазначив, що максимально сприятиме розвитку двосторонніх відносин між США та Україною.
Під час зустрічі голова комітету поінформував Надзвичайного і Повноважного Посла про основні напрями зовнішньополітичної діяльності України. Зокрема, він зазначив, що наша країна концентрує свої зовнішньополітичні зусилля на створенні та розбудові стабільних міжнародних механізмів безпеки на двосторонньому, субрегіональному, регіональному і глобальному рівнях. Окрім того, він підкреслив, що розвиток співробітництва з іншими державами та міжнародними організаціями має бути спрямований на підвищення довіри і взаєморозуміння, партнерство, побудову ефективних механізмів регіональної безпеки та вдосконалення механізмів глобальної безпеки.
Де взяти додаткове фінансування для охорони здоров’я
Комітет з питань охорони здоров’я впродовж шостої сесії Верховної Ради України шостого скликання планує розглянути близько 40 законопроектів
Серед них — законопроект «Про основні засади діяльності у сфері охорони здоров’я», який, зокрема, передбачає оптимізацію мережі закладів охорони здоров’я, визначає пріоритети первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини та її співвідношення з вторинною і третинною медичною допомогою. Крім цього, члени комітету планують розгляд проекту закону про фінансування охорони здоров’я та обов’язкове соціальне медичне страхування в Україні.
Документ, зокрема, передбачає встановлення системи багатоканального фінансування медичних послуг та запровадження в Україні обов’язкового соціального медичного страхування. Законопроектом встановлюється право Верховної Ради не тільки визначати обсяги та розміри бюджетного фінансування охорони здоров’я та основні напрямки фінансування медичної галузі, а й платників (страхувальників) у системі обов’язкового соціального медичного страхування й розміри страхових внесків на основі Державної програми медичного забезпечення і Програми обов’язкового медичного страхування. Тим самим буде забезпечено додаткове фінансування охорони здоров’я до 24-25 млрд. грн. (у розрахунках на 2009 рік).
Законотворці не забули про село
19 законопроектів, підготовлених Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин протягом четвертої—п’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (2009 рік), набули чинності. Серед найважливіших — закон «Про внесення змін до пунктів 14, 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України (щодо терміну на продаж земельних ділянок)». Документом передбачено продовження мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення до 2012 року.
Загалом у комітеті розглянуто 152 актуальних для галузі питання, з них — 121 проект законодавчих актів, організовано і проведено парламентські слухання на тему «Сучасний стан та перспективи розвитку сільського господарства і харчової промисловості України», 13 комітетських слухань, п’ять з яких — виїзні. Відбулося також спільне виїзне засідання комітету, колегії Міністерства аграрної політики та президії Української академії аграрних наук на тему «Підвищення конкурентоспроможності аграрного сектора України на прикладі впровадження інноваційно-інвестиційних проектів у агроформуваннях Донецької області».
Механізм відповідальності за шахрайство з фінансами удосконалять
Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу. У ньому йдеться про вдосконалення механізму кримінальної відповідальності за шахрайство з фінансовими ресурсами.
Автор законопроекту, народний депутат Володимир Мойсик, пропонує змінити назву статті 222 Кримінального кодексу. Нині вона звучить як «шахрайство з фінансовими ресурсами». Натомість, після ухвалення змін йтиметься про «незаконне одержання фінансових ресурсів». Пропонується також доповнити цю статтю новою частиною, якою передбачалася б кримінальна відповідальність за «завідомо незаконне одержання громадянином-підприємцем або засновником (учасником) або службовою особою суб’єкта господарської діяльності субсидій, субвенцій, дотацій чи кредитів внаслідок помилки або недбалості уповноважених на їх видачу осіб, що завдало великої матеріальної шкоди». Окрім цього, частину другу статті 212 пропонується доповнити словами «а так само надання особами, переліченими у частині першій цієї статті, завідомо неправдивої інформації з метою одержання пільг щодо податків у разі відсутності ознак злочину проти власності».
Володимир Мойсик, аргументуючи необхідність внесення змін до Кримінального кодексу, зазначив, що проведений ним аналіз статті 222 дає підстави стверджувати: окремі положення сформульовані без врахування загальних принципів криміналізації діяння, які розроблені кримінальним правом.
Подолання негативних тенденцій в кредитно-фінансовій системі держави, вважає народний депутат, можливе тільки за допомогою системи заходів, які мають охоплювати всі сторони суспільного життя. «Правові гарантії захисту діяльності суб’єктів господарської діяльності у цій сфері, економічні інтереси таких суб’єктів вимагають встановлення обґрунтованих та адекватних заходів відповідальності за шахрайські дії з фінансовими ресурсами», — зазначив В. Мойсик.
За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.