Можемо перехреститися: європейські керівники найвищих футбольних змагань ще раз підтвердили, що Євро-2012 все-таки відбудеться в Україні та Польщі, до того ж у рівних представницьких пропорціях. Щоправда, за однієї «маленької» умови: якщо футбольні та будівельні керівники до кінця виконають рекомендації, висловлені Мішелем Платіні та його колегами (по європейській футбольній асоціації). Тож наскільки серйозно ми поставилися до цих зауважень? Чи не загальмували свої кроки, втягнуті у вир політичних пристрастей, у підготовці до значимої міжнародної події, на карті якої — імідж нашої країни в очах європейської спільноти? І чи все робимо, щоб гідно провести в себе Євро-2012? З цим запитанням ми звернулися до голови Київської обласної державної адміністрації Віктора Вакараша (на знімку).

 

— Ні, каже він, — ніхто ці кроки не стишував: вибори виборами, дискусії дискусіями, а робота — роботою. Ми знаємо, що значний тягар обов’язків у проведенні європейського чемпіонату ляже саме на плечі нашої області, тому часу не гаяли. Ще раніше на обласному рівні розробили й затвердили програму дій по підготовці до Євро-2012 і неухильно її реалізуємо. Так, скажімо, цією програмою, з урахуванням вимог УЄФА, було передбачено реалізувати чотири проекти зі спорудження футбольних полів для тренування національних збірних. Під ці проекти було відведено землю, залучено інвестиції, виділено необхідні кошти. Як наслідок, тренувальна база у селі Щасливому Бориспільського району вже діє, майже на 100 відсотків відповідаючи вимогам УЄФА. Хоч сьогодні можемо виводити на футбольні поля національні збірні Європи у Бородянці та Боярці. Нині там проводяться роботи зі спорудження готелів та інших об’єктів інфраструктури, обумовлені зауваженнями керівництва УЄФА. В активній фазі й реалізація четвертого проекту — впорядкування тренувальної бази Національного податкового університету в Ірпіні.

— Наскільки нам відомо, керівництво УЄФА чимало претензій висловило щодо забезпечення учасників чемпіонату готелями, кемпінгами, спорудженням так званих фан-зон.

— Гадаю, і в цьому непростому питанні ми значно просунулись уперед. Київська облдержадміністрація в цьому плані надала багатогранне сприяння туристичній агенції УЄФА «Туі-Тревел» під час підписання угод з керівництвом 26 готелей на розміщення та обслуговування так званої «сім’ї» УЄФА — учасників змагань, судійського корпусу, обслуговуючого персоналу, представників офіційних спонсорів. Отож, згідно з вимогами УЄФА, було значно подолано дефіцит номерного фонду приймаючою стороною, тобто Київським регіоном.

Не приховуємо, що найскладнішою справою в розміщенні європейських гостей і досі залишається спорудження нових готелів. І хоча вже прийнято до експлуатації 4-зіркові готелі «Легенда» в Борисполі, «Гудвін» в Обухові, на стадії завершення готель в Щасливому, тут ще нам доведеться добре попрацювати, аби цілком задовольнити вимоги УЄФА.

Крім учасників чемпіонату, до Києва прибуде ще ціла армія уболівальників та гостей. За нашими підрахунками, на території області в існуючих об’єктах готельного господарства ми вже можемо розмістити близько 100 тисяч уболівальників, що разом зі столицею дасть можливість повністю виконати вимоги УЄФА в цьому питанні.

Немало роботи на нас чекає і в облаштуванні так званих буферних зон. Під ними розуміється розвиток придорожньої інфраструктури на під’їзді до Києва — спорудження паркувальних місць для автомобілів, які прибувають із-за кордону та областей України, інфраструктури для проживання та харчування гостей, їхнього відпочинку. Для цього запланована організація транспортного сполучення від буферних зон до станцій метро, вирішується низка інших організаційних питань.

Значно активізували свою роботу й туристські організації області. Вони розробили цілий ряд нових маршрутів, завдяки яким гості у вільний час зможуть ознайомитися з історичними місцями Київщини і її мальовничими місцями. У нас є що подивитися і гріх було б не скористатися такими можливостями. Це і парк «Олександрія» в Білій Церкві, і Переяслав-Хмельницький з усіма його історичними і краєзнавчими цінностями історії та природна краса багатьох інших місць Київщини.

— Те, про що ви розповідаєте, свідчить про грандіозність та масштабність уже виконаних робіт і водночас про величезні фінансові затрати. Чи створені в області якісь інвестиційні центри, які б координували дії інвесторів та забезпечували безперебійну роботу на об’єктах?

— Звісно. Разом з обласною радою ми створили організаційний комітет, де оперативно розглядають ті чи інші проблеми. Крім того, діє рада координації інвестицій у Київській області, на яку покладена особлива відповідальність за все, що стосується Євро-2012. Очевидно, ви вже знаєте, що триває реконструкція аеропорту «Бориспіль», завершено проектування Великої кільцевої дороги довжиною 206 кілометрів. У цьому дорожньому контексті ведеться велика спільна робота з Київською міською держадміністрацією по спорудженню залізниці від метро «Дарниця» до аеропорту «Бориспіль».

Ще одна гілка цього контексту — спорудження великих логістичних та адміністративно-офісних центрів уздовж обухівської траси, а також у районі Бориспільського аеропорту. Там діятиме своєрідний мозковий трест, який займатиметься зустріччю делегацій і всім, що стосується проведення футбольного чемпіонату. Працюватимуть там штаби УЄФА, нашої федерації, які розглядатимуть усе, що стосується проведення європейських змагань.

Цілий ряд приватних компаній поряд з цим ведуть будівництво кількох пентхаузів, інших забудівель загальним обсягом до 6 тисяч квартир, які також будуть використані для потреб Євро-2012, а потім перейдуть до рук наших громадян, які захочуть тут жити й працювати. Це буде великий масив у Гореничах з повною інфраструктурою: школою, дитсадками, спортивними майданчиками, плавальними басейнами, магазинами і т. д.

— Тобто, можна сказати, що зауваження, висловлені представниками штабу УЄФА, не тільки сприйняті, а й реалізуються на повну силу. Так само, як і ваші власні проекти, розроблені координаційними комітетами.

— Я назвав тільки найголовніші проекти, які або вже реалізовані, або перейшли в стадію будівництва. Проектування окремих об’єктів вестиметься паралельно з будівництвом — виникатимуть нові ідеї, нові плани, адже такого масштабного розмаху будівельних робіт область ще не знала. Крім того, деякі інвестори приходять зі своїми ідеями, з власними коштами. Ми енергійно підтримуємо таких ініціаторів, створюємо їм найкращі умови для роботи. Не секрет, що люди прагнуть потрапити в коло цього почесного будівництва, оскільки тут їм виявляється особлива увага і підтримка. 

— Чи вдалося вам вирішити конфлікти, насамперед земельні, пов’язані з будівництвом нових доріг та інших об’єктів, як це було, наприклад, в Українці?

— Що стосується Євро-2012, то проблеми нині не виникають. Ми ведемо діалоги з людьми, шукаючи баланс з усіма зацікавленими сторонами, намагаємося витримати всі нормативи, зокрема, земельні, екологічні. Наприклад, Укравтодору — генеральному замовникові будівництва дороги — дано розпорядження, щоб здійснити всі шумозахисні роботи вздовж магістралі, як це робиться за рубежем. Там, зокрема, будуть споруджуватися тунелі, інші вибудови, які захистять мешканців міст і сіл від дорожнього гулу.

Євро-2012 — це великий шанс показати Україну світові з найкращого боку. І державні органи області, проектанти, інвестори, будівельники прагнуть цю високу місію виконати на відмінно.