З часу здобуття незалежності Україна переживає вже другу епідемію шахрайства, — повідомив на прес-конференції прокурор Запорізької області Валерій Кулаков. Про популярність такого «бізнесу» в кримінальному середовищі свідчить статистика. Торік на території регіону було зареєстровано 1133 випадки шахрайства, що на 40 відсотків більше, ніж у позаминулому році. І знову ж таки, згідно зі статистикою, основними жертвами «кидал» є люди похилого віку.
Безперечно, до життя в умовах жорсткої конкуренції старше покоління, яке сформувалося тоді, коли людина людині була «друг, товариш і брат», не готове ні психологічно, ні матеріально. Самі ж шахраї, котрі медовою посмішкою гіпнотизують співбесідників, обіцяючи їм золоті гори, — одна чарівність. Причому, що потворніша брехня, то охочіше в неї вірять. Але не треба скидати з рахунку і руйнівного впливу на людську психіку економічної кризи. Мінорні суспільні настрої перетворюються на каламутну воду, де, як відомо, легко ловити рибку...
Так серед білого дня у Запоріжжі до подружжя пенсіонерів підійшов незнайомий чоловік і запропонував обміняти старі купюри на новенькі. А свою увагу до них пояснив тим, що займається державною справою. Мовляв, чинний Президент незабаром піде з посади, а наостанок хоче провести грошову реформу. А щоб люди не стояли у чергах у банках, обмін можна здійснити... за місцем проживання. І що ви думаєте? Повірили й віддали аферистові 48 тисяч гривень!
Фантастично, але цей вид «розведення» у Запоріжжі став уже хрестоматійним явищем. За словами Валерія Кулакова, у жовтні-листопаді минулого року в Ленінському районі «кидали» видурили в одного з городян близько 50 тисяч гривень, в іншого — три тисячі євро та півтори тисячі гривень. Ще п’ять аналогічних злочинів скоєно в Заводському районі.
Популярною серед аферистів є схема «гроші вранці, гречка — увечері», коли під виглядом соціальних працівників або представників штабів політичних партій вони пропонують придбати продукти за зниженими цінами. Ця схема діє безвідмовно, бо в умовах перманентних виборів люди так звикли до манни небесної, яка сиплеться з рук різних кандидатів, що відучити їх від «халяви» можна хіба що жорстоким обманом.
На третьому місці в рейтингу «розведення» — різні оракули та шамани, котрі під виглядом народних цілителів знімають зі своїх «пацієнтів» усіляку там «порчу». А заодно — й золоті прикраси. Не повірите, але на центральному проспекті в Запоріжжі одна циганка примудрилася видурити в пенсіонерки грошей та коштовних речей аж на 140 тисяч гривень! Щоб назбирати таку суму, бабусі треба було добре постаратися, але для справжніх «асів»-шахраїв немає жодних перешкод!
Зараз «модно» видурювати гроші під липові банківські кредити, а на Херсонщині на вулицях імітують розіграші лотерейних білетів, що нібито отоварюються складною побутовою технікою. Як це схоже на ігри «наперсточників»! І, аби не спійматися на гачок, варто пригадати повчання наймита Балди з відомої Пушкінської казки. А казав він своєму роботодавцеві таке: «Не ганявся б ти, піп, за дешевизною!».