Відповідь на це запитання намагалося знайти Рівненське агентство журналістських розслідувань, яке завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» провело моніторинг рівненської преси на наявність місцевих журналістських розслідувань, правозахисних і антикорупційних матеріалів. За три осінні місяці 2009 року у 260 номерах (а досліджували сімнадцять рівненських газет) було знайдено лише близько десяти таких матеріалів. Чи достатньо цього, щоб повноцінно називатись четвертою владою?
— Цей моніторинг ми провели не тільки для того, щоб дати відповідь на це запитання, а щоб допомогти журналістам — авторам розслідувань та критичних статей домогтися реагування на їхні газетні публікації, — каже головний редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань Володимир Торбіч. — Із десяти надрукованих за згаданий період статей, які відповідають критеріям моніторингу, на вісім агентство підготувало інформаційні запити до правоохоронців та органів влади, які могли б усунути те чи інше зловживання і захистити права мешканців області. Відпискою не по суті запиту обмежилося управління житлово-комунального господарства Рівного, а ось Рівненський міськвідділ міліції уже третій місяць не відповідає на запит.
— Під час моніторингу рівненських газет, який збігся у часі із наближенням президентських виборів, на їх сторінках значно зросла кількість політичної «джинси» (прихованої або недостатньо маркованої реклами). Це витіснило сторінки із журналістськими статтями, тобто, наявність великої кількості «джинси» прямо вплинула на зниження якості газет та невиконання ними функції четвертої влади, — підсумував Володимир Торбіч.
.