У Луганську знову розгорівся водопровідний скандал
Джерелом його стала НП у дев’ятій міській лікарні. За словами студентки четвертого курсу Луганського медуніверситету Олени Прищепи, перебуваючи в медустанові, вона набрала води з крана, щоб запити таблетку, і з жахом помітила на дні черв’яків «таких з розовинкою, довжиною 3—4 сантиметри». Залишки води було здано на аналіз. Як запевняє головний державний санітарний лікар Луганської області Анатолій Докашенко, «вода в дев’ятій міській багатопрофільній лікарні заражена не була, хоча туди й потрапили нематоди».
Як з’ясувалося, випадки, коли із крана випадали хробаки, не поодинокі. Головний санітарний лікар вважає, що нематоди могли потрапити у воду тільки одним шляхом. «Зношеність водопровідних систем становить 80 відсотків, тож не можна виключати, що нематоди проникають і навіть розмножуються у водогінних мережах», — припустив Анатолій Докашенко.
Іншої версії дотримуються фахівці «Луганськводи». Вони вважають, що за хробаків студентка прийняла залишки заліза. Результат аналізів у лабораторії водників показав, що у воді не було не тільки хробаків, а й небезпечних бактерій. Водночас завідувачка хіміко-бактеріологічної лабораторії ТОВ «Луганськвода» Олена Афанасьєва так прокоментувала ситуацію:
— У трубах живе так звана сапрофітна мікрофлора. Ці бактерії для людини безпечні й нешкідливі, оскільки живляться залізом. Відходи їхньої життєдіяльності збираються в ниточки, які справді можуть бути схожі на хробаків. Якщо довго не користуватися краном, а потім відкрити його й набрати води, то можна вимити із труби ці ниточки. Так, напевно, і сталося. Дівчина, котра нібито побачила «хробаків», набирала воду в кабінеті УЗД, де у вихідні нікого не було, і водою ніхто не користувався. Відкривши кран, вона вимила із труб ниточки відходів життєдіяльності залізобактерій. Щоб такого не траплялося, лікарням і великим підприємствам варто було б не заощаджувати, а хоча б раз на рік промивати свої труби напором хлорованої води.
Фахівець рекомендує не пити воду з-під крана одразу, а кілька хвилин спустити її, і тоді жодних проблем не буде.
То що ж, врешті-решт, було в склянці студентки? Питання залишається відкритим.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.