Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко позитивно оцінив прийняття Закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо питань студентського самоврядування», відкриваючи прес-конференцію в УНІАН у п’ятницю, та заявив про складність втілення його норм у реальне життя.
«Зараз треба чітко продумати дії, які б дали можливість спільно з Міністерством освіти та науки, керівниками вищих навчальних закладів та студентами організувати виконання закону. І передусім необхідно упорядкувати систему студентського самоврядування, привести її у відповідність до закону», — зазначив М. Томенко.
Говорячи про складну підготовчу роботу, заступник Голови Верховної Ради наголосив на необхідності дуже серйозної просвітницької кампанії. За його словами, «необхідно пояснити, що це не просто привілеї для студентів, а й серйозна відповідальність». Він закликав лідерів студентського самоврядування організовувати та проводити «круглі столи», навчання, семінари, давати рекомендації та на прикладах показувати, як діє система студентського самоврядування.
«Нам необхідно привести до єдиного знаменника систему виборів студентського самоврядування, підготувати документи та відповідні рішення про порядок використання коштів, а також провести навчання студентського активу, особливо на прикладі тих вузів, де студентське самоврядування вже діє і є впливовим», — сказав М. Томенко.
На думку заступника глави парламенту, лише така система заходів дасть можливість створити реальну діючу систему студентського самоврядування. «Якщо ми спільно попрацюємо, то з 1 вересня 2010 року в усіх вищих навчальних закладах країни вже на практиці буде реалізована цивілізована українська європейська модель студентського самоврядування», — наголосив він.
У прес-конференції також взяли участь: Леся Оробець, народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти; Олексій Кляшторний, координатор студентської робочої групи з законодавчого врегулювання студентського самоврядування; Олександр Смирнов, голова секретаріату Української асоціації студентського самоврядування; Костянтин Шейгас, координатор Студентської ради Києва.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.