Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович прийняв керівника Офісу Ради Європи в Україні Аке Петерсона.
Перебіг подій під час проведення президентської кампанії в нашій країні, виборче законодавство та виконання зобов’язань, взятих на себе при вступі до Ради Європи стали головними темами обговорення під час зустрічі.
«Наша зустріч відбувається у знаковий період, — Президент підписав ухвалений парламентом Закон «Про вибори Президента України» у частині організації роботи виборчих комісій. Закон набув чинності», — зауважив О. Лавринович.
За словами політика, запропоновані норми, зокрема, покликані усунути будь-які спроби і можливості зриву роботи виборчих комісій у день голосування.
До того ж О. Лавринович уточнив, що ухвалені парламентом норми покликані унеможливити ситуацію, коли роботу виборчих комісій буде паралізовано відсутністю кворуму у 2/3 голосів через неявку на роботу членів комісій, виборча дільниця не буде підготовлена для голосування, громадяни не зможуть проголосувати, а результату голосування не буде встановлено відповідно по окремих дільницях, округах, в цілому по Україні.
Перший заступник глави парламенту уточнив, що ці зміни, зокрема, дозволять проводити засідання виборчих комісій без кворуму у 2/3 голосів, відповідно більшістю від присутніх.
Перший заступник Голови Верховної Ради не виключив, що наприкінці виборчої кампанії спірні питання щодо встановлення остаточних результатів виборів розглядатимуться у судових інстанціях. У цьому контексті він нагадав, що остаточний вердикт виноситиме Вищий адміністративний суд України, як суд першої та останньої інстанції. Він обов’язковий до виконання і оскарженню не підлягає.
На переконання О. Лавриновича, незважаючи на всі протидії чесному підрахунку голосів, Партія регіонів цього разу захистить вибір громадян, і країна отримає всенародно обраного Президента, стабільну парламентську коаліцію і відповідальну виконавчу владу.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.