Зміни до закону про вибори Президента, які набули чинності 5 лютого 2010 року, не сприяють підвищенню демократичності та якості організації повторного голосування, яке відбудеться 7 лютого. Про це заявив на прес-конференції голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко. За його словами, у КВУ викликають занепокоєння як терміни прийняття поправок, так і зміст запропонованих змін. Він сказав, що КВУ вітає призначення нового члена Центральної виборчої комісії, яка почала працювати у повному складі, але наголошує на тому, що ЦВК досі не надала необхідних роз’яснень щодо порядку внесення виборців у списки в день голосування дільничними виборчими комісіями.
Разом з тим, КВУ вважає невиправданою постанову ЦВК, що зобов’язує виборців, котрі в реєстрі позначені, як нездатні самостійно пересуватися, додатково писати заяву для голосування за межами дільниці.
Окрім того, Олександр Черненко зазначив, що формування окружних і дільничних виборчих комісій пройшло у встановлений законодавством термін та спосіб. Водночас діяльність виборчих комісій у багатьох регіонах характеризується достатньо високим рівнем конфліктності, недовіри між членами та взаємними звинуваченнями, що не сприяє нормальній роботі комісій. Він сказав, що залишилися проблеми з матеріально-технічним забезпеченням виборчих комісій. Зокрема, передачею майна від попередніх складів ДВК. За його словами, КВУ прогнозує, що через зменшення кількості членів ДВК ускладниться процес підготовки і організації голосування, що може призвести до черг на дільницях та затягування з підрахунком голосів.
Олександр Черненко повідомив, що КВУ прогнозує масове застосування технологій мобілізації штабами своїх виборців та створення штучних перешкод у голосуванні для виборців конкурента. Вже сьогодні готуються комунальні та приватні перевізники для доставки виборців на дільниці. «Якщо процес транспортування виборців на дільниці не буде супроводжуватися агітацією, то це не є порушенням законодавства, водночас будь-яке перешкоджання (підкуп, погрози) виборців здійснити своє волевиявлення є кримінальним злочином», — наголосив Олександр Черненко. Він сказав: якщо штаби кандидатів вдадуться до зловживань запропонованими змінами, то у виборчих комісіях фактично буде порушений баланс інтересів двох кандидатів. Також не виключений розкол виборчих комісій на дві частини, кожна з яких вважатиме себе легітимною.
Окрім того, за його словами, невирішеними залишаються питання порядку голосування виборців за межами дільниць та внесення їх у списки в день голосування рішенням дільничної виборчої комісії. Комітет виборців України рекомендує ЦВК максимально забезпечити прозорість і законність під час голосування та встановлення результатів виборів і надати роз’яснення щодо порядку включення виборців у списки в день голосування. А місцевим та міжнародним спостерігачам уважно стежити та реагувати на порушення виборчого законодавства і не втручатися в роботу виборчих комісій, не провокуючи конфліктних ситуацій.
 
Навколо ЦВК посилять охорону
Президент Віктор Ющенко доручив внутрішнім військам та державній охороні посилити охорону приміщення Центральної виборчої комісії, у тому числі зовнішнього периметра будівлі. Глава держави також доручив Службі безпеки й Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації посилити захист державних інформаційних ресурсів.
Такі розпорядження стали результатом проведення наради щодо посилення забезпечення законності та правопорядку під час другого туру виборів. Під час засідання глава держави наголосив, що народне волевиявлення має відбутися у чіткій відповідності до норм законодавства та в умовах забезпечення належного правопорядку. «Провести на законному рівні вибори — це означає уникнути великого суспільного і політичного протистояння», — сказав Президент. Глава держави констатував, що із наближенням дати голосування політична ситуація стає дедалі напруженішою. Водночас, повідомляється на офіційному сайті Президента, він повідомив про намір підписати указ, який введе в дію рішення РНБО щодо забезпечення законності виборів.
Віктор Ющенко роз’яснив ситуацію із прийняттям останніх змін до закону про вибори, які вже набули чинності. За його словами, вони, хоча й прийняті парламентом пізно, все ж упереджують зрив або саботування виборів однією зі сторін-учасників, у тому числі через навмисну неявку їхніх представників у територіальних виборчих комісіях. «Це посилення демократизації виборчого процесу», — сказав Президент.
Заява Союзу юристів України щодо захисту конституційних прав і свобод громадян під час проведення президентських виборів
Україна вступила у завершальний етап проведення президентських виборів, коли кожен з нас повинен зробити складний і відповідальний вибір. 
Союз юристів України закликає відповідні державні органи, політичні партії і громадські організації, усіх суб’єктів виборчого процесу забезпечити прозорі і чесні вибори на їх завершальному етапі, створити всі необхідні умови для вільного волевиявлення громадян під час повторного голосування, гарантувати публічність і відкритість роботи виборчих комісій, неупереджено і відповідно до закону здійснити підрахунок голосів і визначення результатів голосування.
Союз юристів України звертає увагу на особливу роль судових і правоохоронних органів у цей час, які не можуть бути ані заручником, ані механізмом політичної боротьби і повинні проявити твердість у відстоюванні конституційних прав та свобод громадян. 
Союз юристів України незмінно підтримує принцип верховенства права, коли послідовно впроваджується один з головних конституційних приписів, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними і визначають зміст і спрямованість діяльності держави. 
Союз юристів України виступає за збереження демократичних досягнень, набутих за роки незалежності. Йдеться про економічну багатоукладність, захист права власності, багатопартійність у політичному житті, свободу слова та віросповідання, європейські устремління.
Закликаємо кандидатів у Президенти України бути відданими задекларованому Конституцією нашої країни принципу верховенства права!
Голова Союзу юристів України Валерій ЄВДОКИМОВ.