Позавчора олімпійську збірну України провели на зимові Ігри-2010 до Ванкувера (Канада). Урочиста церемонія проводів відбулась у столичному Українському домі. З усієї національної команди у церемонії участь взяли лише 11 спортовців із 47. Решта уже в Канаді.
Президент України Віктор Ющенко побажав олімпійцям успішного виступу. «Немає більшої гордості, ніж коли звучить український гімн. Це комплімент нашій нації, нашому духу, нашій державі», — сказав він. І побажав успіху всім українським спортовцям: щоб вони продовжили традицію українських олімпійців, які на літніх Іграх у Пекіні посіли високе одинадцяте командне місце.
Президент НОК Сергій Бубка побажав успіху олімпійській збірній. Однак не зробив прогнозів щодо шансів українців у Ванкувері.
«Як казав П’єр де Кубертен, головне — участь. Тому ми готові до участі, а якщо будуть медалі, ми будемо дуже раді. Наші не найкращі виступи на зимових Олімпіадах пов’язані з тим, що в нас тривалий час ці види не розвивалися. Сьогодні ми реально і об’єктивно є олімпійською державою в літніх видах.
Отже, маємо слабеньку інфраструктуру. Наприклад, в Україні немає жодної траси для санного спорту. Тому багато наших спортсменів тренуються за кордоном, чемпіонат України з санного спорту проводиться в Латвії.
Нам справді треба розвивати спортивні бази, вкладати в інфраструктуру серйозні кошти. Таке можливо тільки за державної підтримки. Адже те, що ми маємо сьогодні, — це спадок від радянського періоду, ці бази вже не відповідають вимогам сучасного спорту.
Оно подивіться, скільки в Білорусі збудовано останніми роками різноманітних спортивних споруд — палаців, басейнів, веслувальних каналів, велотреків, манежів. Хіба ми гірші? Все це має будуватися для масового спорту, для того, щоб покращувати здоров’я нації. І там зможуть тренуватися ще й наші провідні спортсмени».
На знімку: фігуристи Катерина Костенко і Роман Талан під час церемонії в Українському домі.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.