Директори шкіл шоковані: з 1 квітня набудуть чинності антикорупційні закони. А це означає, що «зелений» коридор, яким ішли так звані благодійні гривні в так звані благодійні фонди класів і дванадцатирічок, перекриється шлагбаумом «Ніз-зя!».
Педагоги, які працюють у безпосередньому підпорядкуванні родича, повинні будуть звільнитися (перейти на іншу посаду). Якщо роботодавець цього не зробить — сплатить штраф 850—2125 гривень. Для початку.
Якщо викладача побачать у торговельних рядах у компанії підприємців — штраф 850—1700 гривень.
Зрештою, вчитель не зможе отримувати подарунки вартістю понад 302 гривні. Тож, батьки, несете квіти і презент класному керівникові в день його народження — потурбуйтеся про чек. Інакше «хабарник» буде покараний на 370—425 гривень, а підношення конфіскують на користь держави.
— Досі ми ремонтували дахи, туалети, класи і коридори за рахунок внесків батьків — держава тільки на зарплату виділяє кошти. А як виживатимемо після 1 квітня? — питання знайомого запорізького директора ЗОШ не пусте.
Занепокоєння керівника школи поділяють його колеги. І радять народним депутатам переглянути положення Конституції України, в яких задекларована безплатна освіта. Зробивши її платною, кажуть вони, ми перестанемо лукавити і звільнимо державу від непосильної ноші, законно переклавши її на плечі батьків і спонсорів. Тоді хоч закони про корупцію не будуть жупелом для педагогів.
А поки що ми вимагаємо від освіти бути білою і пухнастою, заганяючи її все далі в кут.
Несправедливо це й аморально, однак, сказав би на це директор-чукча.