Мій син після тривалих канікул зовсім розлінився. Якось зізнався: «Не хочу вчитися!». І це в третьому класі. Що робити?
Марія НОСЕНКО.
Умань
Черкаської області.
Перша умова — не сваріть дитину. Незалежно від того, як вчиться, не порівнюйте його досягнення із оцінками однокласників.
Дохідливо поясніть школярикові, навіщо треба щодня виконувати домашнє завдання. Щоб спортсмен показував хороші результати, йому треба щоденно тренувати м’язи. Щоб розум розвивався, теж потрібні тренування. Якщо дитина не зрозуміла чогось, повторіть усе по пунктах і попросіть її пояснити кожен із них для засвоєння.
Другий етап — протягом місяця варто щоденно разом зі школярем виконувати домашнє завдання. Будьте в гарному настрої, заохочуйте дитину. І не втомлюйте її, кожні 15—20 хвилин робіть перерви.
Перехід до третього етапу варто відсвяткувати. Якщо учень виконав завдання, подаруйте йому щось і скажіть, що це за старанність.
Від першого до останнього етапу мине півроку—рік. Протягом усіх наступних шкільних років ваш учень самостійно виконуватиме усі домашні завдання.
Якщо ви впевнені, що зробили усе, щоб дитина нормально вчилася, проте вона під примусом іде до школи, шукайте причини. Здебільшого вони криються в поганих стосунках з учителями або однокласниками.