Троє колишніх військовослужбовців — працівників запорізького державного підприємства «МіГремонт» потрапили в поле зору співробітників СБУ ще в 2007 році як особи, котрі проявляли необгрунтований інтерес до секретної військово-технічної інформації. Контррозвідники встановили, що подружжя Манжосів — Ігор і Наталія, а також їхній колега Вадим Ковальчук збирали цю документацію за завданням агентів спецслужб Китаю. За вдало виконану «роботу» їм обіцяли заплатити 800 тисяч американських доларів.
Як повідомила прес-служба управління СБУ в Запорізькій області, 15 квітня 2008 року контррозвідники затримали зловмисників у той момент, коли вони робили копії із секретних документів. Якби ця інформація потрапила до рук замовників, Україна зазнала б збитків у сфері економіки та оборони на кілька мільярдів доларів.
27 січня Апеляційний суд Житомирської області визнав усіх трьох винними в скоєнні тяжкого злочину, передбаченого ч. 1 ст. 11 Кримінального кодексу України (державна зрада у формі шпигунства). Суд призначив Ігорю та Наталії Манжосам по 10 і 11 років тюремного ув’язнення, а Вадиму Ковальчуку — 7 років тюрми. Як зазначили в СБУ, одного з засуджених позбавили військового звання підполковника запасу.
В СБУ також нагадують, що, згідно із чинним законодавством, від кримінальної відповідальності звільняються громадяни України, котрі, отримавши завдання від іноземних спецслужб, організацій або їхніх представників, жодних протиправних дій не вчиняли і повідомили про це відповідні правоохоронні органи.