У тридцятий раз на Вінниччині відбулося свято гумору й сатири на честь автора веселих «Співомовок», поета Степана Руданського. Раніше вінничани вшановували земляка самі, а п’ять років тому свято набуло статусу Всеукраїнського.
23 січня у рідному селі поета Хомутинці Калинівського району його земляки і гості з різних областей заповнили місцевий клуб. Перед тим гості пройшли літературною стежкою поета. Її створення ініціювала Оксана Мудрик —сільський голова Хомутинців, палка шанувальниця творчості Руданського. Починається стежка з музею поета. Хата, де він народився, не збереглася. Для музею збудували нове приміщення — рівно п’ятдесят років тому. На подвір’ї —  пам’ятник Руданському. Перші урочистості з нагоди його відкриття відбулися у 1970-му, у пам’ятника теж «кругла» дата. Кращого екскурсовода, ніж нинішній сільський голова Оксана Мудрик, у Хомутинцях не знають. Від музею вона повела гостей угору до старої крислатої липи. Кажуть, батьки поета посадили її на честь народження сина. Могили батьків збереглися. Тут — останній пункт літературної стежки поета.
Почалося свято з оголошення нових лауреатів Всеукраїнської премії Степана Руданського. Першу премію присуджено Євгену Білоусову із Сімферополя — за книгу «Степан Руданський, поет і лікар». Лауреат другої премії — столичний поет Гриць Гайовий, третьої — вінничанин Петро Щербань. Дипломи їм вручили наступного дня, на центральному майдані райцентру, де вже тридцять років поспіль вшановують талановитого земляка. Цю місію виконали керівники області — голова облради Григорій Заболотний та голова облдержадміністрації Олександр Домбровський, до речі, земляк Руданського.
Мороз не завадив святу. Майдан вирував людьми, яких зігрівало дотепне слово поета-земляка у виконанні нових лауреатів премії його імені та членів вінницького клубу гумористів «Курінь». Жартівливі пісні дарували самодіяльні артисти, які приїхали із сіл району. Виступали й гості — дует «Язикаті Феськи» з Полтавщини, художні колективи з Переяслава-Хмельницького на Київщині та з Вінниці і Вінницького району.
Традиційно на святі розіграли призи. Встановили їх на десятиметровому гладенькому стовпі. Щоб забратися на нього, смільчаки на морозі роздягалися до пояса і до трусів. Скоро на стовпі не лишилося жодного із шести призів. Забрали і DVD-плеєр, і мішок цукру, і живе порося.
Вінницька область.