З нагоди 150-річчя від дня народження Антона Чехова в Полтавському літературно-меморіальному музеї Котляревського відкрилася цікава виставка.
Відомий полтавський колекціонер Юрій Мелехов надав музеєві матеріали для виставки. Вони знайомлять із батьківщиною письменника — Таганрогом, пам’ятками історії, архітектури та культури міста. Справжніми раритетами є часописи, де публікувався Чехов — спершу як Антоша Чехонте — «Стрекоза», «Осколки», «Будильник», «Шут», «Развлечение». У журналах «Нива», «Русская иллюстрация», «Дружеские речи», «Солнце России» за 1914—1916 рр. опубліковані спогади близьких друзів Чехова, письменників, театральних діячів, шанувальників його творчості. Чимало унікальних документів розкривають світ героїв Чехова.
— Україна у житті і творчості Чехова посідала помітне місце, — розповідає провідний науковий співробітник літературно-меморіального музею Котляревського Євгенія Стороха. — За спогадами сестри Марії, одним з перших домашніх спектаклів, що ставилися за участі юного Антоші, був водевіль Котляревського «Москаль-чарівник» (Чехов грав Чупруна). Згодом Чехов не раз відпочивав у с. Лука, поблизу Сум, у садибі поміщиків Лінтварьових. Навесні та влітку 1888 р. здійснив дві подорожі по Полтавщині. Побував на батьківщині Гоголя, у Миргородському повіті, де мріяв зустрітися з нащадками гоголівських героїв. Тоді у Чехова були серйозні наміри купити собі на Полтавщині хутір. «Був я в Лебедині, в Гадячі, в Сорочинцях і в багатьох прославлених Гоголем місцях. Що за місця! Я зовсім зачарований. Все, що я бачив і чув, таке нове, хороше і здорове, що всю дорогу мене не залишала думка — ... засісти в якомусь селі на березі Псла і зайнятися медициною. Влітку жив би в Украйні, а на зиму приїжджав би в улюблений Пітер...», — писав він видавцю Лейкіну. Але через різні обставини мрія не здійснилася. Життя далі склалося так, що письменник більше не зміг побувати у тих місцях на Пслі, котрі здавались йому «кращими за Венецию».
...У серпні 1903 року Полтавська міська дума надіслала Чехову запрошення на відкриття пам’ятника Котляревському, але хвороба не пустила його до Полтави.
Полтава.