Кандидат на посаду Президента Віктор Янукович заявив, що глава держави підпише зміни до закону про вибори Президента, оскільки зацікавлений у проведенні чесних виборів в Україні. При цьому він зазначив, що ці зміни виключать можливість зриву другого тура президентських виборів.
Водночас Партія регіонів у своїй заяві назвала «кричущою неправдою» висловлення Юлії Тимошенко про те, що дії Верховної Ради стосовно внесення змін у закон про вибори Президента недемократичні й підривають справедливість виборчого процесу. На думку регіоналів, до внесення змін будь-яка сторона мала можливість зірвати вибори шляхом незабезпечення кворуму, оскільки в другому турі президентських виборів у кожній комісії будуть представники обох кандидатів у рівному складі. Тим часом зміни до закону передбачають можливість виникнення такої ситуації і забезпечують механізм гарантованого кворуму, «за якого люди зможуть проголосувати, а виборчі комісії — встановити результати виборів». Регіонали також відзначають, що ця  поправка до закону набуває чинності в тому випадку, коли будь-яка сторона, що бере участь у виборчому процесі, відкликає своїх представників, перешкоджаючи тим самим обов’язковому кворуму окружної або дільничної виборчої комісії.
Сергій КОВАЛЕНКО.
Тимошенко побачила нову коаліцію та не виключає, що звернеться до народу
Кандидат на посаду Президента Юлія Тимошенко заявила, що ухвалення змін до Закону «Про вибори Президента» загрожує існуванню демократії в країні. «Сьогодні ми відчуваємо, що наша країна опинилася перед загрозою повної руйнації демократії. Все, що нам залишалося від старої влади, — це проводити чесні і прозорі вибори, але таку можливість Партія регіонів хоче у нас відібрати. Вони хочуть зруйнувати останній здобуток — проводити чесні вибори», — сказала вона під час учорашньої прес-конференції. При цьому прем’єр наголосила, що законопроект, у підготовці якого всупереч нормам Регламенту не брали участь профільні комітети Верховної Ради, «міняє всі правила проведення виборів і відкриває магістральний шлях для їх фальсифікації». Також вона зауважила, що під час голосування за ці зміни по суті вималювалася коаліція Партії регіонів, комуністів і «НУ—НС»: «Я думаю, що ця коаліція саме й зробила свій перший успішний крок, зруйнувавши чесні вибори Президента і поставивши під загрозу чесний шлях розвитку України».
Водночас Ю. Тимошенко підкреслила, що боротиметься за те, щоб закон залишився в тій редакції, в якій він був раніше, та щоб вибори все ж таки відбулися. При цьому вона висловила сподівання на те, що ці зміни до закону про вибори Президента заблокує чинний глава держави. У разі, якщо можливість для проведення чесних виборів «буде зруйновано остаточно, я буду звертатися до народу України просто повстати проти таких технологій», — пообіцяла Ю. Тимошенко.
Сергій ЛАВРЕНЮК.
Посилено охорону пам’ятників та меморіальних комплексів
На Прикарпатті напередодні і під час проведення другого туру президентських виборів взято під цілодобову охорону пам’ятники героям національно-визвольних змагань. — Уже скориговано маршрути нарядів патрульної служби для максимального їх наближення до меморіальних комплексів та кладовищ, — повідомив керівник ЦГЗ УМВС в Івано-Франківській області Василь Гультайчук. Особливо правоохоронці пильнуватимуть пам’ятники Герою України Степану Бандері в Івано-Франківську та в його рідному селі Старому Угринові Калуського району. Ці заходи вжито у зв’язку із заявами деяких політичних сил про можливі акти вандалізму під час другого туру виборів. А загалом порядок в регіоні в день голосування забезпечуватимуть понад дві тисячі правоохоронців. На кожній виборчій дільниці Прикарпаття вахту нестимуть по два міліціонери. Також цілодобово працюватиме телефон «гарячої лінії».
Дарина НАЗАРЧУК.
Івано-Франківськ.
Проти судді порушено кримінальну справу
Генеральна прокуратура, провівши перевірку звернень народних депутатів стосовно неналежного функціонування автоматизованої системи документообігу у Київському апеляційному адміністративному суді та розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом, виявила порушення вимог законодавства.
Встановлено, що, попри повне матеріально-технічне забезпечення вказаного суду необхідними ресурсами, функціонування системи автоматичного документообігу належним чином не забезпечено. Як наслідок, «розподіл справ між суддями, в тому числі пов’язаних з виборчим процесом, здійснювався особисто головою суду без дотримання принципу об’єктивності, неупередженості, випадковості, що призвело до ухвалення незаконних судових рішень і порушення виборчих прав громадян». Зокрема, суддя цього суду, отримавши у провадження справу без дотримання законодавчо встановленого автоматичного порядку розподілу, незаконно в ніч перед голосуванням 17 січня 2010 року переглянув за нововиявленими обставинами рішення, ухвалене за позовом представника одного з кандидатів у Президенти, незважаючи на те, що таких обставин у справі не було. Внаслідок неправомірного перегляду судового рішення було ухвалено постанову про задоволення позову, яка суперечить виборчому законодавству та правовій позиції Вищого адміністративного суду з цього питання.
З огляду на характер та суспільну небезпечність виявлених порушень законодавства Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно судді Київського апеляційного адміністративного суду за ч.1 ст. 375 КК України та направила до Вищої Ради юстиції подання про його звільнення з посади, — повідомляє прес-служба ГПУ.
Вл. інф.