З нагоди 10-річчя утворення Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України в Києві відкрито спеціальну виставку. Її розгорнуто в Музеї історії Великої Вітчизняної війни. Два дні тому наша газета анонсувала цю подію. Потім ми побували на відкритті виставки. Враження — особливе. В день відкриття сюди прийшли наші й зарубіжні дипломати, чиновники Мінкультури та МЗС. Вручалися президентські нагороди тим, хто сприяв поверненню культурних цінностей. Звісно, не обійшлося без офіціозу. Та водночас виставка справляла потужне враження зовсім не офіційної інтимності й затишку. Це одразу відчули діти. І зрозуміло, чому: адже все це повернулося додому й повертає нам відчуття Дому. Серед експонатів є листи великих людей, які колись називали одне одного на Ти. А тепер це звертання стосується й нас.
У роки Другої світової війни Україна втратила загалом понад 300 тисяч музейних експонатів та 46 мільйонів архівних справ. За десять років повернуто з-за кордону додому більш як 500 тисяч одиниць культурних цінностей. На виставці «Врятовані. Збережені. Повернені» експонується, звісно, лише невелика частина. Це картини, книжки, предмети археології. 
Особливо вражає розділ архівних документів. Тут почуваєшся своїм у колі великих предків. Бо ось перед тобою листування родини Лесі Українки, де всі були на Ти. А ось рукопис Шевченкового «Івана Підкови» з правками Пантелеймона Куліша — ці правки ніби повертають тебе в той час, коли генії були ще живі, молодші за тебе! 
А ось лист до гетьмана Скоропадського від однополчанина: «Дорогой Скоропадскій!» — без «ваша ясновельможносте». Й ще документи з архіву Скоропадського. Це три дозволи на право носити зброю (самопал системи «кольт»), видані 1918 року в Києві громадянину де Монтрезору, землевласнику. Він був зятем гетьмана. Цікаво, що останній дозвіл на зброю для самооборони граф Монтрезор одержав від Директорії — тої влади, яка вигнала з Києва його тестя! 
Навряд чи той «кольт» врятував графа — зате пам’ять таки врятована.

На знімку: на виставці «Врятовані. Збережені. Повернені». Діти біля стенду давніх кримськотатарських прикрас, вивезених під час Другої світової війни.
Фото Анастасії СироткІної.