Депутати Дніпропетровської обласної ради висловили недовіру голові облдержадміністрації Віктору Бондарю. За таку пропозицію керівника депутатської фракції комуністів Юрія Осетрова на останній сесії, де розглядали єдине питання — про звернення обласної ради щодо забезпечення реалізації конституційних прав виборців області при підготовці та проведенні повторного голосування з виборів Президента 7 лютого 2010 року, — проголосували 57 із 70 присутніх у залі депутатів.

Офіційна підстава (про що записано в рішенні сесії) — неналежне виконання Віктором Бондарем повноважень, що призвело до спаду виробництва, зростання безробіття, цін на продукти харчування і товари першої потреби, погіршення життя населення області, збільшення недовіри громадян до органів влади всіх рівнів. Фактична (про що закидали виступаючі, переважно члени фракції Партії регіонів і Блоку Лазаренка) — відверта підтримка керівником ОДА кандидата у Президенти Юлії Тимошенко. Сам Віктор Бондар, коментуючи цю подію, нагадав, що 18 грудня 2009 року депутати облради на черговій сесії затвердили його звіт і не висловили жодного невдоволення.
Звернення депутатів не повинно мати для голови облдержадміністрації юридичних наслідків, вважають фахівці юридичного управління облдержадміністрації. Згідно зі ст. 43 закону про місцеве самоврядування, обласна рада може прийняти рішення про недовіру місцевому голові. Однак при цьому законодавством регламентується порядок та підстави для прийняття такого рішення. В даному випадку, пояснюють юристи, воно прийняте з порушенням процедури, повідомляє наш власний кореспондент Тетяна Колядинська.
Так само висловили недовіру голові ОДА Арсену Авакову й депутати Харківської облради. Рішення ухвалено двома третинами голосів. Однак сам голова обласної державної адміністрації та його команда такі дії вважають сфабрикованими. У заяві, розміщеній на офіційному сайті Харківської облради, йдеться про те, що це рішення «було проголосоване спонтанно в основному депутатами Партії регіонів».
Далі інформується, що голова облдержадміністрації, згідно із законом, звітує про виконану роботу раз на рік і лише за підсумками звіту передбачено ухвалення рішення про довіру або недовіру голові обласної адміністрації. Звіту ОДА у Харкові цього року не було, і в порядку денному сесії він не передбачався. Отож питання про недовіру не обговорено на всіх комісіях, як того вимагає закон, а претензії до діяльності облдержадміністрації та особисто Арсена Авакова, озвучені окремими депутатами в ході пленарного засідання, не підтверджено жодними документами, йдеться у тексті згадуваної заяви. Тож харківська обласна адміністрація має намір оскаржувати це рішення.
За даними газети «Сегодня», у секретаріаті Президента жодних кадрових змін у регіонах найближчим часом не передбачається, адже головам обласних державних адміністрацій і так залишилося працювати недовго.