Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає факт прийняття закону «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» свідченням взаємної недовіри українських політиків. Разом з тим він переконаний, що внесення цих змін не призведе до фальсифікацій результатів виборів за умови чіткого дотримання членами виборчих комісій законодавства.
«Сам факт розгляду цього питання є свідченням того, що українські політики, і перш за все фіналісти виборчої кампанії, не довіряють одне одному, що вишукуються можливості не як вести вибори, а як ошукати одне одного. Наслідком взаємної недовіри та підозр і став розгляд цього питання у Верховній Раді», — сказав В. Литвин у четвер в інтерв`ю парламентському телеканалу «Рада».
При цьому керівник парламенту вкотре наголосив, що «закон про вибори Президента України, який заклав подібні «міни», є результатом спільних зусиль Партії регіонів і БЮТ». «Вони створили цей закон, відкинувши при цьому всі ті розумні пропозиції, до яких зараз доводиться повертатися. І мені дивно слухати взаємні звинувачення з цього питання», — додав він.
В. Литвин нагадав, що за чинним законодавством виборчі комісії формуються кандидатами в Президенти у рівному співвідношенні, і рішення комісії приймається двома третинами голосів її членів. Разом з тим, зазначив він, фіналісти президентських перегонів не виключають можливості умисної неявки на роботу членів виборчих комісій—представників опонента, що може призвести до зриву виборчого процесу. «Ця взаємна недовіра призвела до внесення проекту закону про те, щоб комісії (дільничні) або доукомплектовували комісії вищого рівня, або щоб вони могли приймати рішення за наявності 50 відсотків членів комісій — половиною присутніх», — підсумував він.
Разом з тим керівник парламенту наголосив, що ця норма закону може і не застосовуватися — за умови, якщо члени комісій «як від Януковича, так і від Тимошенко прийдуть і виконають всі обов’язки, що від них вимагає закон».
«Моя позиція, яку я неодноразово висловлював, проста і очевидна: у процесі гри правила гри не змінюють, — сказав В. Литвин. — Але як Голова Верховної Ради України я зобов’язаний проводити засідання парламенту. Деякі мені пропонували «захворіти». Можна було вмити руки, але я не ухилявся і не буду ухилятися від відповідальності, як у випадку з питанням щодо міністра внутрішніх справ, так і у випадку про зміни до закону про вибори Президента України».
Відповідаючи на запитання, чи дійсно було звернення представника фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна до керівника парламенту з проханням не підписувати цей закон, Голова Верховної Ради сказав: «Так, але вже після того, як документ був підписаний». За словами В. Литвина, будь-який депутат має право звернутися до керівника парламенту з подібним листом, але разом з тим він повинен обґрунтувати своє прохання. «Цього у зверненні депутата не було», — зазначив В. Литвин. За словами керівника парламенту, якби він затягнув підписання цього закону, то був би звинувачений у зриві виборів, у тому, що не працюватимуть виборчі комісії.
Прес-служба Верховної Ради України.