На лаві підсудних — 48-річна уродженка Рівненського району Марія Ш-к. Впродовж двох років вона вводила в оману довірливих, продаючи їм земельні ділянки на території Городоцької сільської ради Рівненського району, які їй не належали.
Хто знає, скільки людей потрапило б на вудочку до шахрайки, якби до Рівненського райвідділу міліції не звернувся житель селища Квасилів Рівненського району із заявою про те, що Марія Ш-к під приводом продажу земельної ділянки заволоділа його коштами у сумі 16,9 тисячі американських доларів.
— У ході проведення оперативно-розшукових заходів та слідчих дій було задокументовано п’ятнадцять епізодів злочинної діяльності Марії Ш-к., — розповідає заступник начальника Рівненського райвідділу міліції — начальник слідчого відділення Павло Пастушок. — Як з’ясувалось, більшість злочинів вона скоювала під приводом вирішення купівлі земельних ділянок (а вони у Рівному та сусідніх до нього населених пунктах — дефіцит. — Авт.), отримання позики та пільгового державного житла. Люди довіряли їй великі кошти, бо вона представлялася заможним приватним підприємцем із «зв’язками», в якої в Рівному нібито кілька торговельних точок і три авто. Насправді ж мала один продуктовий кіоск на ринку та автомобіль, інший транспортний засіб взяла у кредит, який сплачувати не поспішала, а третій «позичала» на час зустрічі з клієнтами у когось із знайомих. Коли отримувала гроші, шахрайка безслідно зникала.
— Якось я познайомився з жіночкою, яка розповіла, що може допомогти мені із земельною ділянкою, — каже  один з потерпілих рівнянин Петро. — Я порадився з дружиною. Під час зустрічі з Марією домовилися, що її послуги обійдуться мені близько семи тисяч гривень. Після цього ми побачилися ще раз, тоді я приніс половину суми. Мали зустрітися знову, щоб я  вручив решту грошей. Коли ж я віддав і другу частину, жінка зникла, її мобільний телефон не відповідав — абонент був поза зоною досяжності. Я робив усе, аби її знайти, але не зміг...
Така само доля спіткала й інших клієнтів Марії Ш-к. Але більшість із них зрозуміла, що потрапила на гачок шахрайки, лише тоді, коли міліція розмістила її фото у ЗМІ. До Рівненського райвідділу міліції понесли заяви потерпілі.
Зокрема, правоохоронці дізналися про те, що Марія Ш-к ошукала сім’ю колишнього воїна-«афганця» із Здолбунівського району. Шахрайка, почувши, що він не має пільгового житла, затялася «вибити» їм квартиру у Рівному. У подальшому жінка частинами отримувала від сім’ї чималі суми за свої послуги, наполегливо переконувала клієнтів, що діє законно, називала прізвища посадових осіб міської ради, неодноразово в присутності потерпілих заходила до цієї установи, а через деякий час поверталася й повідомляла, що їх питання перебуває на стадії остаточного вирішення. В результаті ж родина не отримала ані житла, ані своїх грошей.
У перемовинах із зацікавленими особами шахрайка завжди висувала одну-єдину умову — гроші їй потрібні терміново, адже, за її словами, чи то закриваються списки для оформлення документів, чи якийсь посадовець незабаром іде у відпустку. Зустрічі вона організовувала на території міста і, побачивши у руках клієнтів готівку, пускала в хід свою фантазію, аби «витрусити» з них ще щось.
Невідомо, скільки б ще довірливих обманула шахрайка, якби її не розшукала міліція. Марія більше трьох років не мешкала за фактичним місцем реєстрації — у селі Городок Рівненського району, постійно міняла наймані квартири, розлучилася з чоловіком і не підтримувала стосунків із двома дітьми.
— Марії Ш-к пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1, 2,3 ст. 190 Кримінального кодексу України, а також ч.2 ст. 185, — каже Павло Пастушок. — Загальна сума збитків, завданих нею потерпілим, сягає близько 40 тисяч доларів США та 230 тисяч гривень. Обвинуваченій запобіжним заходом обрано тримання під вартою, нині вона перебуває в Рівненському слідчому ізоляторі.
Марина НОНКА, працівник ВЗГ УМВСУ у Рівненській області; Олександра ЮРКОВА.