7 лютого — другий тур президентських перегонів
З понеділка на Софійській площі стоять намети Блоку Юлії Тимошенко, а на Михайлівській — Партії регіонів. Їх близько 60 в обох сторін. У п’ятницю, кажуть, відбудеться концерт біля Софії за участі народних артистів України. На Михайлівській площі концерт розпочнеться 7 лютого о 16-й годині.
Кореспондент «Голосу України» поспілкувався з учасниками акції від БЮТ. На запитання, чому він віддав свою перевагу чинному прем’єру, студент Євген відповів: «Юлія Володимирівна — це єдиний кандидат, який зможе вивести країну з соціально-економічної кризи. Також сподіваюся, що збільшаться стипендії, заробітні плати, пенсії».
Відповідаючи на запитання «Кому з кандидатів віддаєте перевагу?», народний депутат другого скликання Євген Лупаков сказав: «Я віддаю перевагу Україні». Він вважає, що підготовка до завершального етапу президентських перегонів завершиться мирно, спокійно. «Люди вже порозумнішали. Це не 2004 рік, коли довели громадян до міжособистісної конфронтації. Я думаю, що до такого не дійде. Але за гроші, підпоївши певну кількість людей, використавши провокаторів, яких завжди вистачало, певні конфлікти, на жаль, можуть мати місце, — сказав Євген Лупаков. — Я впевнений, що переможений не змириться з результатами виборів, хто б то не був». Та й узагалі не треба казати, хто кращий. А визнати, що вибори в першому турі всі ми, громадяни, програли. Потрібно вміти визнавати свої поразки.
На Михайлівській площі стояли намети від ПР, але учасників акції там не було.
* * *
Наближення дня виборів вносить неабияке напруження у штаби двох головних претендентів на президентську булаву. Лунають чергові заяви про можливі фальсифікації. І все це на тлі підвищення цін, прогнозів щодо другого етапу кризи, безпорадності місцевої влади перед зимовою стихією, неухвалення державного бюджету...
До речі, відсутність головного фінансового документа країни вже змусила членів ЦВК за власні «кровні» заправляти автомобілі для поїздки у службові відрядження, пов’язані з доставкою бюлетенів у регіони. Голова СБУ Валентин Наливайченко закликав окремих громадян «не намагатися фізично й технічно» заважати голосуванню й підрахунку голосів 7 лютого.
Силовий керівник також спростував інформацію виборчих штабів про те, що нібито у санаторіях під Києвом дислокуються бойовики, мета яких — зірвати вибори шляхом нападу на дільниці, ЦВК, відімкнення електроенергії у приміщенні ЦВК. «Ми повністю контролюємо ситуацію у вказаному середовищі. В СБУ задіяні достатні сили і засоби для недопущення у столиці порушень громадського порядку чи інших злочинних діянь, які можуть призвести до дестабілізації ситуації у державі або до виникнення масових заворушень», — наголосив Валентин Наливайченко.
— Поки що ні в МВС, ні в СБУ немає інформації про можливі провокації 7 лютого, — підтвердив заступник міністра внутрішніх справ Олександр Савченко в інтерв’ю «Газете по-киевски». Однак поділився: для масових акцій у Києві набирають людей з регіонів, санаторії й інші місця навколо столиці заброньовані з 4 лютого. Водночас він зазначив, що міліція поки  що не планує жодних «екстраординарних заходів», однак готується до «будь-яких несподіванок».
Стосовно фальсифікацій другого туру президентських виборів, то вони можливі лише на рівні ДВК, постійно заспокоюють у Центральній виборчій комісії. Наприклад, не виключила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, можлива така технологія, коли бюлетень буде визнано недійсним у разі відсутності на ньому підпису члена ДВК. «Однак максимум, що може дати така технологія, — це визнання виборів на конкретній дільниці недійсними», — пояснила вона.
Говорячи про можливість фальсифікацій на рівні ОВК та ЦВК, Ж. Усенко-Чорна зазначила, що вони «неможливі апріорі», оскільки «ці комісії виконують, по суті, арифметичну роботу з підбиття підсумків голосування на дільничних виборчих комісіях».
Сергій МЕЛЬНИК.
Через сніг побільшає «надомників»
Під час другого туру президентських виборів на Чернігівщині удома голосуватимуть 36 900 осіб. Про це повідомив на прес-конференції в прес-центрі «Чернігівський вибір-2010» начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергій Зозуля. Таку кількість людей занесено до бази даних з позначкою «нездатні самостійно пересуватись». Він зазначив, що кількість голосувань удома загалом буде більшою, як і попереднього разу, оскільки для людей похилого віку в невеличких селах добиратися засніженими вулицями до дільниць досить проблематично. Під час першого туру президентських виборів за рішеннями дільничних виборчих комісій та судів до уточнених списків було включено 12 817 осіб, із них 5 790 виборців — до Державного реєстру. Останніх було пропущено в списках, а інші — це правоохоронці, члени ДВК, які працювали у день виборів та не змогли проголосувати за місцем проживання.
Сергій ПАВЛЕНКО.
Чернігівська область.
Святоші — не святі
«Списки виборців між двома турами президентських виборів зазнали незначних змін», — вважає начальник Тернопільського міського відділу ведення Державного реєстру виборців В’ячеслав Огарко. З різних причин вони поповнилися приблизно на 300 осіб. А загалом виборці доволі інертні щодо внесення змін. Чи відкладають все на останній день, чи мають намір проігнорувати вибори... Дещо збільшилась кількість тих, хто не може самостійно пересуватися і просить прийти зі скринькою додому, хоча загалом у Тернополі вона чи не найнижча в Україні.
Представники одного з кандидатів висловили стурбованість втручанням у виборчий процес деяких священиків. Дехто вдається навіть до прокльонів тих вірян, хто, на його думку, проголосував «не так». «Це неприпустимо», — заявив журналістам незалежний політичний експерт Ярослав Чорнозуб. Як і застосування «чорних» технологій, чим грішать обидва кандидати.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.
І рибку з’їсти, і проголосувати
Щоб не змерзнути чи не підсковзнутися в морозну погоду, провокатори радять літнім людям не йти на вибори. І пропонують їм за це продуктові пакети. Про це розповів координатор виборчих програм громадянської мережі «Опора» у Рівненській області Андрій Токарський на прес-конференції незалежного громадського прес-центру «Рівненський вибір 2010».
Таку методику підкупу виборців Андрій Токарський пояснює бажанням знизити активність виборців, адже їхню неявку буде легко перевірити під кінець дня волевиявлення — не буде позначок у списку виборців. Набагато важче проконтролювати, чи проголосував підкуплений виборець за «свого» кандидата. Бо й самі люди навчилися продавати свій голос, причому не одному кандидату, та ставлять галочку в бюлетені навпроти вподобаного кандидата.
За словами Андрія Токарського, це робиться так: людина ставить галочку на прозорій плівці, потім на бюлетені накладає цю плівку навпроти одного з кандидатів і фотографує, потім так само навпроти іншого кандидата — теж фотографує, а зрештою ставить галочку за кого хоче. Виборці нині не такі вже й простачки.
Антоніна ТОРБИЧ.
Рівне.
Комунальникам погрожують звільненням, якщо не підтримають одного кандидата
Голова фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова заявила, що столичний міський голова Леонід Черновецький погрожує звільнити працівників комунальних установ, якщо ті не проголосують за кандидата в президенти Віктора Януковича.
Відповідні скарги надійшли на «гарячу лінію» депутатів фракції, повідомляє прес-служба БЮТ. За словами Т. Меліхової, під тиск керівництва потрапили працівники ВАТ «Київводоканал». Мовляв, за ініціативою генерального директора на підприємстві сформовано списки на підтримку В. Януковича, які містять інформацію щодо працівників — прізвище, ім’я, по батькові, домашню адресу, телефон та підпис.
«У разі відмови працівникам погрожують звільненням. І це не плітки, це факти. На зборах керівників департаментів «Київводоканалу» людям сказали: або проголосуйте за Януковича, або не приходьте на вибори взагалі», — заявила Т. Меліхова. Депутат наголосила, що для відстеження того, як голосуватимуть співробітники, керівництво «Київводоканалу» розробило спеціальний механізм. Т. Меліхова також нагадала, що раніше Л. Черновецький під час спеціальної наради доручив усім керівникам управлінь КМДА та комунальних підприємств збирати підписи співробітників на підтримку В. Януковича.