Торік на вугільних шахтах України були травмовані 5200 працівників, із них 151 — смертельно. За рівнем смертельного травматизму у вугільній галузі Україна посідає друге місце у світі після Китаю. За п’ять років 917 українських гірників не повернулися з робочої зміни додому, а ще 35 тисяч були травмовані. Варто враховувати і те, що 80 відсотків загальної кількості професійних захворювань припадає саме на вугільників.

«Більшість діючих шахт були споруджені в 50—70-х роках минулого століття, відповідно, і нормативні вимоги до схем провітрювання, транспорту, навантаження на очисні і підготовчі вибої, до дегазації вугільних пластів уже давно застаріли, — відзначив завідувач відділу охорони праці, здоров’я та екології, головний технічний інспектор ЦК профспілки працівників вугільної промисловості України Сергій Широбоков. — Моральне старіння і зношеність шахтного фонду сьогодні досягли критичного рівня. Наприклад, 70 відсотків загальної кількості підйомних машин на діючих шахтах відпрацювали термін експлуатації, при цьому в 95 відсотках випадків цей термін продовжували».

На криваву ціну вугілля впливають і об’єктивні причини, зокрема, складні гірничо-геологічні умови, в яких видобувається «чорне золото»: пласти небезпечні за викидами газу, вибухами вугільного пилу, самозайманням тощо. Середня глибина розробки вугільних пластів становить 730 метрів, на 35 шахтах — понад один кілометр. Температура гірничих порід на глибоких горизонтах перевищує 45 градусів.

Задля справедливості варто відзначити, що рівень смертельного травматизму в галузі за останні роки знизився. Хоча знизився і обсяг видобутку вугілля. Протягом трьох років за рахунок коштів державного бюджету в рамках виконання програми дегазації вугільних пластів на шахтах придбано 30 одиниць бурового обладнання, 16 пересувних дегазаційних приладів, введено в дію 18 установок газовідсмоктувального вентиляційного обладнання. Але, за словами Сергія Широбокова, ці витрати — лише крапля в морі заходів, які край необхідні для поліпшення рівня безпеки працівників вугільних підприємств. Головний технічний інспектор каже, що в 90 відсотках випадків причиною аварії називають «людський фактор». «За висновками комісій із розслідування нещасних випадків на виробництві, 55 відсотків працівників гинуть через власну провину внаслідок так званого порушення правил безпеки і технології робіт. У жодному висновку цих комісій не йдеться про те, що потерпілі і загиблі фактично були заручниками незадовільних умов праці, технічного оснащення шахт, недостатньої дії системи управління охороною праці і нарядної системи».

Співрозмовник згадав практику, коли на прохання керівників шахт посадові особи, які повинні контролювати безпеку праці, узгоджують великий перелік так званих «длительно действующих отступлений». Завдяки таким виняткам роботодавці роками не усувають існуючі порушення. «Головним чином це робиться через нестачу коштів у шахти, але часто через звичайне небажання витрачатися на виконання цих робіт, — наголосив Сергій Широбоков. — Звичайно, навіщо власнику поліпшувати умови праці, якщо простіше і дешевше «придбати» відповідний відступ від вимог і правил безпеки».

 

Фото автора.