Сьогодні як ніколи важливе поглиблення співпраці між Україною і НАТО. На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном.

Керманич підкреслив, що Україна стала об’єктом агресії. А організації, які діють на території Луганської та Донецької областей, мають терористичний характер. За словами глави держави, Україна створила всі умови для роботи міжнародних експертів для розслідування обставин збиття літака «Малайзійських авіаліній». На жаль, зазначив Петро Порошенко, вчора вони були змушені припинити свою роботу після обстрілів з боку терористів. Президент також заявив, що Україна стурбована можливістю ескалації подальшої агресії, і в цій ситуації для неї дуже важливою є «ефективна взаємодія з НАТО».
Президент, як повідомляє його прес-служба, відзначив, що Україна та НАТО мають значний потенціал співробітництва, зокрема, у військово-технічній, авіаційній та космічній сферах. Також значний цивільно-інженерний потенціал НАТО міг би стати у великій пригоді Україні для відновлення зруйнованої інфраструктури на Донбасі, як це раніше відбулося  в ході ліквідації техногенної аварії в Харкові.
Андерс Фог Расмуссен, у свою чергу, зауважив, що це його перший візит в Україну з 2011 року. Користуючись нагодою, він привітав Петра Порошенка з підписанням Угоди про Асоціацію з ЄС.
Він також наголосив, що згідно із рішенням Бухарестського Саміту 2008 року НАТО залишає двері відчиненими для України і визнає, що кожна країна має право на власне самовизначення. «Сьогодні в Україні діє закон, який визначає її позаблоковий статус. Ми це поважаємо. Якщо Україна вирішить змінити цей закон, ми це також поважатимемо», — заявив Генсек Північноатлантичного Альянсу.
У відповідь Петро Порошенко звернув увагу Андерса Фог Расмуссена на те, що внаслідок подій останніх місяців серед українців спостерігається значне зростання числа прихильників євроатлантичного курсу України, і це не можна не враховувати у перспективі.
Співрозмовники детально обговорили питання поглиблення подальшої співпраці в контексті формування порядку денного засідання Комісії Україна—НАТО, що відбудеться вже за чотири тижні, та внесення українського питання до декларації саміту НАТО, який відбудеться в Уельсі (Велика Британія) 4—5 вересня 2014 року.
До речі
Підготовлено низку пропозицій для розвитку співробітництва з Альянсом у напрямах навчання військових, постачання обладнання та налагодження механізму «кризових консультацій».