Уперше за останні роки усі без винятку держпідприємства Мінвуглепрому виконали січневий план. «На-гора» піднято 3 037 118 тонн вугілля — на 197 318 тонн більше, ніж планували.

 При цьому 2,283 мільйона тонн (106,3 відсотка) — енергетичне, 753 839 тонн (108,8 відсотка) — коксівне. Такий високий старт забезпечили чітка організація роботи шахт і допоміжних підрозділів, антикризові заходи, посилена відповідальність кадрів за доручену справу. Чимало важить і те, що на фініші минулого року вдалося істотно мобілізувати інженерні, технологічні, економічні служби на використання потенціалу підприємств, дотримання порядку і організованості на виробництві.

Ані тривалі різдвяні свята, ані морози-завірюхи не стали на заваді колективам шахтоуправління «Донбас» (директор Ю. Баранов), «Південнодонбаське № 1» (В. Коломієць), які виконали січневе завдання на 110 і 108 відсотків відповідно. Більш як на 17 тисяч тонн більше твердого палива (118,2 відсотка) на рахунку ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська».

На 117 відсотків виконала план Донецька вугільна енергокомпанія (ДВЕК), яку очолює О. Коваль, це ще 23,7 тисячі тонн надпланової продукції. Не поступилися авторитетом шахтарі ДП «Свердловантрацит» (гендиректор О. Плювако). Всі п’ять шахт держпідприємства перекрили виробничу програму, що дало змогу об’єднанню вийти у лідери по галузі, зарахувавши у свій залік близько 40 тисяч тонн надпланової продукції. На другому місці — ДП «Ровенькиантрацит» (гендиректор Ю. Є. Зюков), яке підняло у січні 34 272 тонн вугілля.

З високого старту розпочали рік і гірники ДП «Львіввугілля» (гендиректор В. Гарбузюк). Усі прикарпатські шахти працювали із перевиконанням плану. Загалом держпідприємство виконало програму на 108, 6 відсотка, нарубавши 13,6 тисячі тонн вугілля понад план. А сусіди — гірники з шахти «Надія» (директор М. Криштопа) — у січні видали дві місячні норми видобутку вугілля.

Відчули присмак трудової перемоги і шахтарі держпідприємства «Шахтарськантрацит». Як розповідає гендиректор В. Рубан, усі три шахти об’єднання вийшли на значне перевиконання норми. Відтак «на-гора» понад завдання видали майже 8 тисяч тонн антрациту — 118 відсотків від плану. Дедалі більше порядку і організованості спостерігається на держпідприємстві «Селідоввугілля», яке очолює О. Васильєв. Виробничу програму 2009 року завершили достроково. З не меншим ентузіазмом гірники чотирьох шахт потрудилися у січні, про що свідчить 3,5 тисячі тонн вугілля понад план.

Із гарними настроєм перейшли в лютий шахти держпідприємства «Торезантрацит» — виробничу програму січня виконано на 102,3 відсотки. Те саме можна сказати і про усі вісім шахт держоб’єднання «Макіїввугілля», де понад план нарубали більш як 4 тисячі тонн вугілля.

Варто також відмітити високі трудові результати шахтарів ДП «Луганськвугілля», «Артемвугілля», «Орджонікідзевугілля», «Дзержинськвугілля».

Це добрий початок, який показує реалістичність річного галузевого плану — видобути щонайменше 42 мільйони тонн вугілля.