Народні депутати планують заслухати на сесії Верховної Ради 12 лютого звіт Генерального прокурора України Олександра Медведька у справі про розбещення неповнолітніх. Про це повідомив на брифінгу в парламенті голова тимчасової слідчої комісії депутат від Партії регіонів Віктор Корж.

 

За його словами, роботу комісії нині фактично паралізовано: засідання комісії скликалося лише один раз, але жодних конструктивних дій практично зроблено не було. Єдиним позитивом у роботі комісії, зазначив її голова, є зареєстрований проект постанови про звіт Генпрокурора на 12 лютого ц. р. Депутат нагадав, що минуло рівно 100 днів відтоді, як О. Медведько з парламентської трибуни пообіцяв розслідувати справу, що впродовж двох місяців суспільство знатиме правду про ці ганебні події — у справі про розбещення дітей у дитячому оздоровчому таборі «Артек», до якої начебто причетні народні депутати від БЮТ та інші посадовці, буде поставлено крапку. Але поки що жодних зрушень не сталося. В. Корж наголосив, що слідчі Генпрокуратури в письмовій формі заборонили потерпілим співпрацювати з ТСК. «Це є ознаками й зовнішнього тиску, і недемократичності в роботі Генпрокуратури», — вважає депутат. І саме це призвело до того, що «злочинці встигли сховати певні факти, докази». «Ми є свідками того, що на цю справу здійснюється політичний тиск, і жодного просування у цій кримінальній справі практично немає, — заявив голова ТСК.

Віктор Корж стверджував, що зараз відбувається фактична підтасовка фактів. Він нагадав, що свого часу Генпрокуратурою було призначено більш як 40 експертиз за участі потерпілих, але з них проведено лише 20 експертиз, а коли буде зроблено решту, невідомо. Хоча в розмовах із потерпілими слідчі говорять, що активно візьмуться за справу тільки після президентських виборів. «Це також свідчить про заангажованість і про тиск влади на хід розслідування», — вважає депутат. До того ж, додав він, діти впізнали декількох осіб, серед яких троє народних депутатів. Але минуло 100 днів, і навіть незважаючи на прохання потерпілих, очної ставки з цими особами не відбулося. «Це, безумовно, є свідченням того, що справа зволікається, що ця справа має політичні ознаки, й ми бачимо дії, які абсолютно є несумісними з професійною діяльністю як Генпрокуратури, так і міліції», — обурився В. Корж.

Голова тимчасової слідчої комісії підкреслив, що і в БЮТ, й інші політичні сили також мають бути зацікавлені в тому, щоб у цій ганебній історії було поставлено крапку. Якщо люди не винні, їх невинність має бути доказано, а якщо винні — вони мають бути притягнуті до відповідальності.

«Подібні справи не можуть розслідуватися за політичними ознаками й перебувати під впливом президентських виборів. Ми зробимо все можливе, щоб, незважаючи на політичну ситуацію в нашій країні, цю справу було розслідувано», — запевнив Віктор Корж.