говоритимуть сьогодні на засіданні РНБО. А напередодні Президент України Віктор Ющенко з робочою поїздкою побував у Калуші й оглянув об’єкти, які є потенційно екологічно небезпечними.
Найбільше тут потерпають від діяльності Державного підприємства «Калійний завод» ВАТ «Оріана». В межах підприємства, що перебуває у сфері управління Фонду держмайна України, розташовані три відпрацьовані рудники, Домбровський кар’єр, два відвали засолених ґрунтів та інші екологічно небезпечні об’єкти. Унаслідок неефективного господарювання навколо солевідвалів відбувається поступове засолення підземних вод. Оскільки дамби відповідних сховищ нестійкі, є загроза їх прориву та потрапляння забруднених вод у річку Дністер. Калушани вважають, що ймовірний прорив дамби може спричинити екологічну катастрофу з непередбачуваними наслідками. Адже у зонах можливого зараження мешкає понад 10 млн. осіб (близько 22 відсотків населення нашої країни).
Однак це ще не всі біди. Існує також загроза провалів підземних порожнин на місці відпрацьованих шахт. А на території ТОВ «Оріана-Галев» розташоване єдине у Європі сховище токсичних відходів, на якому утилізовано понад 11 тис. тонн речовини першого класу небезпеки — гексахлорбензолу. За словами голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи Палійчука, на вирішення цих проблем місту необхідно 3,5 млрд. грн., а це непосильна сума для місцевого і обласного бюджетів.