Сьогодні з нагоди 10-річчя Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України у Києві в приміщенні Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років» відкриють виставку повернених шедеврів. У центрі експозиції — безцінні фрески Михайлівського Золотоверхого собору.
— Виставка «Врятовані, збережені та повернені» , — своєрідний звіт про виконану роботу, — розповідає завсектору контролю за вивезенням та ввезенням культурних цінностей Олена Юрченко-Микита. — Чимало унікальних документів і творів мистецтва відвідувачі побачать уперше. Приміром, два офорти Тараса Шевченка та його рукописи, вивезені під час війни з українських музеїв.
Невідому сторінку з історії українського мистецтва відкриють полотна Олекси Грищенка, Олександра Архипенка та Павла Громницького. Шанувальники мистецтва Сержа Лифаря побачать його «золоту туфельку» та книжки з особистої бібліотеки танцівника, передані його вдовою.
Протягом 2000—2009 років за сприяння Державної служби вдалося повернути із-за кордону понад 500 тисяч документів, книжок, творів мистецтва, предметів з археологічних колекцій. Нині вони знову збагатили фонди українських музеїв, архівів та бібліотек. До речі, у такий само спосіб поповнюється експозиція Національного музею історії Великої Вітчизняної війни. «Зокрема, нещодавно ми отримали тисячу листів мешканців Кам’янця-Подільського, датованих 1941 роком і вивезених за кордон під час німецької окупації», — розповідає заступник директора музею Любов Легасова.