Народні депутати України проситимуть європейських колег організувати слухання щодо політичних в’язнів
Народний депутат України від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Осуховський зустрівся з адвокатами полоненої української льотчиці Надії Савченко. Парламентарій і адвокати обговорили нинішню ситуацію у справі Надії Савченко та подальші дії щодо її звільнення, повідомляє прес-служба ВО «Свобода».
Олег Осуховський розповів адвокатам про свою зустріч з представниками Парламентської асамблеї НАТО — президентом Хью Бейлі, віце-президентом Карлом Ламерсом та генеральним секретарем Девідом Хоббсом. Свободівець зазначив, що під час зустрічі йому вдалося розповісти про свою поїздку до Росії, метою якої було визволення Надії Савченко, про те, що його не допустили до полоненої, та про незаконне утримання її та інших українських політв’язнів російською владою. Цим самим Олег Осуховський привернув увагу міжнародної спільноти до проблеми та заручився підтримкою представників НАТО з приводу визволення українських полонених.
Окрім того, свободівець зазначив, що з боку Російської Федерації вже усталеною є практика систематичного викрадення та фальшування обвинувачень проти українців: з території анексованого Криму було викрадено та ув’язнено кінорежисера Олега Сенцова, а нещодавно стало відомо про затримання та фальсифікацію справ п’ятьох офіцерів українських Збройних Сил. Також свободівець зазначив, що кремлівська пропагандистська машина не гребує викривленням інформації через медіа. Так, Олег Осуховський повідомив про те, що нещодавно останню можливу цього місяця зустріч Надії Савченко із рідними використали задля запису інтерв’ю з полоненою українкою російським телеканалом, а в результаті інтерв’ю було подано абсолютно необ’єктивно з метою спаплюжити честь та гідність українців. Варто зазначити, що міжнародній правозахисній місії, до складу котрої входив і свободівець, у праві на зустріч відмовили. Вищенаведені факти є прямим та грубим порушенням норм міжнародного законодавства.
«Я звернувся до Парламентської асамблеї НАТО, щоб вони включили в резолюцію ситуацію, яка склалася з нашими політв’язнями у Російській Федерації. Також українські депутати звертатимуться до ОБСЕ та парламентів Європи, щоб вони організовували слухання щодо українських політичних в’язнів, яких незаконно утримують у Росії. Ми маємо застосувати весь доступний інструментарій — особисті зв’язки, міжнародні правові норми, тиск європейської та світової спільнот — задля звільнення українських політв’язнів», — зазначив Олег Осуховський під час зустрічі з адвокатами Надії Савченко.