Центральна виборча комісія готується в п’ятницю, 5 лютого, прийняти постанову, яка забезпечить дію норм законопроекту про внесення змін до закону про вибори Президента України в редакції Партії регіонів (щодо організації роботи виборчих комісій). Про це на брифінгу в парламенті після завершення пленарного засідання повідомив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
«Якщо завтра (3 лютого. — Ред.) Верховна Рада не прийме закон про вибори Президента України, то вже підготовлено рішення ЦВК, яке зареєстровано за поданням члена ЦВК від Партії регіонів Михайла Охендовського, — сказав він. — Цим рішенням фактично ті самі норми закону пропонують ввести в дію лише рішенням ЦВК. Тобто, фактично, ЦВК буде дано право (а саме більшості, яка контролюється Партією регіонів) виводити будь-яких членів з окружних, дільничних виборчих комісій, які не підтримують генеральну лінію. Така постанова ЦВК планується на п’ятницю. Щоб ніхто до виборів вже не зміг зреагувати».
Нагадаємо, що законопроектом про зміни до закону про вибори Президента України, автором якого є Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович, пропонується виключити з тексту закону норму, згідно з якою повноважність засідань виборчих комісій встановлюється за умови участі в засіданні не менше двох третин від її складу. Тобто щоб засідання виборчих комісій були повноважними навіть за відсутності кворуму.
Микола Томенко також спрогнозував, що на позачерговому засіданні Верховної Ради не буде в цілому ухвалено закон про вибори Президента України, який було прийнято в першому читанні, бо в сесійній залі забракне голосів. «Переконаний, що, крім БЮТ, абсолютна більшість «НУ—НС» і Блоку Литвина не голосуватимуть за цей законопроект, — вважає політик. — Якщо навіть це відбудеться, то нема сумніву, що Президент його не підпише».
Заступник глави парламенту заперечив кулуарну інформацію про те, начебто під час позачергового засідання парламенту БЮТ планує блокувати трибуну. «Поки що ми не готуємо надзвичайних дій, — запевнив М. Томенко. — Ми будемо проводити консультації з нашими колегами. Ми впевнені, що закон не буде прийнятий, і будемо брати участь у засіданні». Водночас М. Томенко зазначив, що БЮТ визнає результати виборів, «якщо не буде змінено правила гри на рівні комісій, які зможуть писати будь-які результати виборів».
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.