Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Блок Литвина:
— Початок чергової сесії Верховної Ради відбувається на тлі кульмінації виборчого протистояння. Дієвість, ефективність та доля нинішнього парламенту стають заручниками боротьби за абсолютну владу. Вірю і переконаний: більша частина колег у цій залі готова до насправді парламентської роботи, бажають, щоб парламент був парламентом. Найуніверсальніше визначення парламенту таке: це загальнонаціональний представницький орган державної влади, що діє постійно і головним призначенням якого є здійснення законотворення. Знищуючи парламент, знищується і сила закону.
Правовий нігілізм уже набуває форми правового кретинізму. На закони просто плюють, або вони застосовуються лише в тій частині, яка відповідає кон’юнктурним інтересам політичних структур. У таких умовах парламентаріїв перетворюють на звичайних бійців партій з принизливою місією «куди пошлють». А, з іншого боку, це свідчить про те, що президентська виборча кампанія по своїй суті не стала засобом демократичної зміни глави держави. Кандидати почали забувати, що у нас лише вибори президента, а не царя-тирана. Народові обіцяють все, що є у словниковому запасі кандидата та його команди. А вся відповідальність за ситуацію в країні перекладається на парламент, перетворивши його на хлопчика для биття. В Україні народом обирається ціла низка органів влади, але лише Верховна Рада може претендувати на статус дзеркала суспільства. І боротьба за знищення парламентаризму є не просто паплюженням цього віддзеркалення, тобто громадської думки, а паплюженням самого суспільства. Висновок один: доля цієї Верховної Ради в руках самої Верховної Ради.
Андрій КОЖЕМ’ЯКІН, Блок Юлії Тимошенко:
— Уся увага громадськості прикута до президентської виборчої кампанії, яка вже традиційно є брудною і цинічною. Фракція БЮТ відстоює принципи побудови стабільної, відповідальної системи влади, це можливо лише за умови, якщо відбудеться об’єктивне волевиявлення громадян, тобто чесні й прозорі вибори, без силового втручання у процес виборів, без криміналу, без фальсифікацій. Тільки чесно обрана влада буде спиратися на народ та буде сприйнята світовою спільнотою. Те, як сьогодні Партія регіонів проводить свою виборчу кампанію, свідчить про неготовність наших опонентів до проведення чесних, відкритих і прозорих виборів. Найбільше, що заважає сьогодні Партії регіонів здійснити свої плани зі спотворення волевиявлення громадян і застосувати масові фальсифікації, — це паритетність формування виборчих комісій різного рівня. Саме цей головний принцип справедливих, чесних і прозорих виборів був виборений у важкому протистоянні у 2004 році. Тому саме зараз Партія регіонів з останніх сил намагається його зруйнувати. Регіонали, користуючись більшістю в ЦВК та намагаючись на корупційних, а не демократичних засадах формувати більшість у Верховній Раді, хочуть зруйнувати цей наріжний камінь захищеності та об’єктивності вибору українського народу. Ми попереджаємо, що будь-які спроби рухатися у цьому напрямі роблять вибори нелегітимними, неправомочними, а результати такими, що не відображають волевиявлення українського народу. Ми звертаємося до наших колег із Партії регіонів з вимогою припинити провокації, спрямовані проти чесної боротьби. Ви панічно боїтеся чесного й відкритого протистояння, все, що робиться вами публічно, — або зливання бруду, або відверта цинічна брехня. Ваш страх перед відкритим протиборством свідчить про непевність у власному кандидаті. Ваші спроби дестабілізації суспільства, захоплення судів, залякування Генпрокуратурою, яка вже давно не приховує своє політичне заангажування, намагання деморалізувати особовий склад МВС, — все це марні спроби, які не принесуть перемоги ані вам, ані Віктору Януковичу.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Ми відкриваємо нову сесію Верховної Ради за п’ять днів до другого туру президентських виборів. Хоча повноцінно вона проходитиме вже після виборів. Але дивитися треба не лише на п’ять днів уперед, а на перспективу. Після виборів життя не закінчиться для жодної з політичних сил, а тим більше для України та українців. Парламент зараз занадто політизований, але напередодні виборів давайте не будемо ще більше втягувати політику в судову систему, не розглядатимемо кадрові питання. Зокрема, проект постанови про відставку Голови Верховного Суду лише викличе чергову хвилю протистояння. Давайте відкладемо всі кадрові теми на потім. Прийде новий Президент — нехай він радиться з новою коаліцію і займається кадровими перестановками. За політичними міжусобицями багато справді важливих проблем, які відійшли на задній план. Це не тільки економіка, погода може приносити неприємні сюрпризи. Експерти знову прогнозують великі повені в Західній Україні, тож маємо підключитися до боротьби зі стихією і виділити необхідні кошти. На жаль, Верховна Рада забула про свій основний обов’язок — розробляти й ухвалювати закони. Ми просто не маємо права відкладати далі законотворчу роботу. Давайте не чекати інавгурації нового Президента. На ухвалення чекають сотні законопроектів, у тому числі й десятки з минулої сесії.
Декілька законопроектів від нашої фракції, покликані наблизити нашу державу до цивілізованих стандартів, — це зміни до Кодексу адміністративного судочинства, законопроект, який надає право об’єднанням громадян звертатися до суду в інтересах його членів.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— Україна вступила у 2010 рік в умовах глибокої політичної стагнації, соціальної кризи та зовнішньополітичної ізоляції. Тотальне зношення основних фондів базових галузей промисловості становить у гірничо-металургійному комплексі — до 80%, коксових батарей — 54%, доменних печей — 89%, мартенівських печей — 87%, прокатних станів — 90%. У хімічній промисловості зношено близько 80% основних фондів, вітчизняний хімпром майже повністю залежить від імпортної сировини, заводські склади забиті виробленою продукцією. Матеріальна база машинобудування також зношена на понад 70%, продукція неконкурентоспроможна як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. За минулий рік спад виробництва досяг 45%. В АПК зношеність основних фондів також сягнула 90%, на селі майже не зустрінеш тракторної бригади чи працюючої ферми. У 51% сіл відсутні школи, у 80% — бібліотеки та клуби. Село перестало бути сировинною базою для переробки, ковбаса виробляється з австралійської чи аргентинської яловичини. У катастрофічному стані перебувають цукрова галузь, житлово-комунальне господарство. До цього варто додати, що бюджет 2009 року провалено, фінансування видатків відбувається за рахунок траншів МВФ, перспективи формування бюджету 2010 року — гнітючі, окрім того ще й податки стягнуто на три місяці вперед. Казна порожня, влада бездіє. Банківська система перетворилась на мафіозний клан, що вбиває виробника кредитними ставками до 30% в умовах кризи. Влада втратила контроль над системою державних фінансів. Нависла реальна загроза паралічу соціальної інфраструктури. Заборгованість із зарплати становить 2 мільярди гривень, у багатьох регіонах спостерігається затримка з виплат пенсій. Безробіття до кінця року, за прогнозами, сягне 3,5 млн. чоловік. При цьому вже сьогодні державний Пенсійний фонд на межі банкрутства і на третину залежить від відрахувань з держбюджету. Тотальна корупція, злидні та безправ’я, продажні суди та свавілля чиновників різко посилюють соціальну напругу. Нова сесія має дати відповіді про механізми вирішення серйозних проблем.
Олександр ЛАВРИНОВИЧ, Партія регіонів:
— Відкривається не просто важлива, а відповідальна і певною мірою етапна сесія Верховної Ради. Не тільки тому, що саме на цій сесії буде приведено до присяги нового Президента, а й тому що під час цієї сесії буде сформовано новий склад коаліції та Кабінет Міністрів. Яким буде обличчя української влади — більшою мірою залежить не тільки від тих, хто перебуває у сесійній залі, а від громадян України. Фракція Партія регіонів, як і її лідер, будуть забезпечувати повернення до законності у владі на всіх щаблях. Те, що зараз маємо, є яскравим свідченням того, як принижуються і нехтуються норми права. Ми відкриваємо нову сесію парламенту й констатуємо, що в лютому в країні немає не лише держбюджету, а немає навіть його проекту. Як можна знехтувати конституційні приписи і перевести управління країною повністю в режим ручного управління заради забезпечення виборчої кампанії? Це недопустимі речі. У країні нехтується багато законів і передусім закон про підвищення мінімальної зарплати, соціальних стандартів. Сьогодні маємо сотні судових рішень, якими зобов’язано здійснити перерахунки і виплатити те, що не виплачується сьогодні чинною виконавчою владою. А якщо подивимося на «порядок» в тих органах, які мають стояти на сторожі законності й охороняти права громадян, це взагалі є свідченням повної наруги над правом. Якщо прем’єр оголошує, що є людина, яка нібито керує Міністерством внутрішніх справ, хоча була звільнена парламентом з своєї посади, постає запитання: хто призначив цю людину? Якщо справді Кабінет Міністрів це робив, чому ніхто не бачив акта про її призначення? Якщо немає такого акта, то на якій підставі він взагалі заходить у приміщення міністерства? Не можна так знущатися над правом і законом.
Ми повинні дбати про те, щоб закон в Україні регулював усі суспільні стосунки, і ми це забезпечуватимемо. Ми не дозволимо ані зірвати вибори, ані спотворити волевиявлення громадян.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.