Народний депутат, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що Україна має законодавчо закріпити права корінних народів. Про це він заявив учора під час прес-конференції.

Для цього, за його словами, потрібно ухвалити закон про етнонаціональну концепцію української держави. «Якби був своєчасно прийнятий закон, який закріплював би право корінного народу, можливо, була б значно полегшена боротьба кримських татар за відновлення своїх прав і вдалося б уникнути деяких серйозних конфліктів на території півострова», — зазначив парламентарій.

Мустафа Джемілєв нагадав, що Верховна Рада прийняла постанову про права корінних народів, яка, за його словами, дає можливість приймати інші необхідні законодавчі акти. Водночас, зазначив він, коли у 2007 році Генасамблея ООН ухвалювала Декларацію про права корінних народів, то Україна не приєдналася до цього документа. На думку народного депутата, прийняття такої декларації стало б вагомим аргументом для звільнення території від окупантів.

Крім того, Мустафа Джемілєв розповів, що представники його народу ініціюють перейменування АР Крим на Кримськотатарську національну автономну республіку. «Це питання я обговорював із Президентом України Петром Порошенком. 

Згідно з усіма міжнародними нормами, автономна республіка має бути національно-територіальною, тобто Кримськотатарською автономною республікою», — зазначив парламентарій.

Він зауважив, що для кримських татар це питання є важливим, однак не принциповим, адже головне не назва, а зміст. Одним із головних елементів захисту прав корінного народу, за його словами, має стати функціонування кримськотатарської мови як однієї із офіційних мов півострова.

Також Мустафа Джемілєв повідомив, що до багатьох чоловіків-кримчан призовного віку нині надходять повістки від збройних сил Російської Федерації. Не виключено, що таким чином російська влада намагається видворити із території півострова кримчан, котрі відмовляються приймати російське громадянство. Він прогнозує, що в зв’язку з цим чимало молодих людей призовного віку почнуть виїжджати з Криму.

Мустафа Джемілєв не виключає, що визволення окупованого Криму від російського агресора може супроводжуватися застосуванням силового сценарію. Будь-який військовий конфлікт на території півострова може знищити кримськотатарський народ. «Нічого виключити не можна. Хоча ми є прихильниками мирного розв’язання конфлікту, збройні конфлікти для нас означатимуть знищення нашого народу», — зазначив він.

Народний обранець розповів, що нині місцевій, так званій, самообороні невідомі люди привозять озброєння. «Чотири дні тому в Судак літаки привезли зброю і роздають її місцевій самообороні, де найбільш криміналізовані елементи. І серед них ведеться така розмова: мовляв, ми знаємо, хто тут у нас «п’ята колона», і у разі конфлікту ми розстріляємо саме її. А під «п’ятою колоною» вони розуміють саме кримськотатарський народ. Тому ми не виключаємо різних сценаріїв», — сказав парламентарій.

У свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив, що завершення конфлікту на сході має вирішуватися одночасно зі звільненням анексованого Росією Криму і майбутнім, як кримських татар, так і українців, котрі проживають на території півострова.

Військовий конфлікт між Україною і Росією, переконаний він, завершиться переговорами. І слабка позиція під час перемовин має бути у РФ не тільки тому, що вона є агресором, а й тому, що в України є всі правові аргументи, які не мають жодних заперечень.