Міністр культури Євген Нищук розповів учора про особливості відзначення 23-ї річниці Незалежності України. На його думку, «помпезне і дороговартісне відзначення цієї дати на сьогодні не доречне». Саме тому Мінкультури запровадило конкурс на флеш-моби під час святкування Дня Незалежності України.

«Відзначення 23-ї річниці Незалежності України є особливою датою, бо це знаковий для країни рік. Він дуже трагічний — але водночас героїчний, переломний в історії держави», — зауважив міністр. Це, за словами урядовця, особлива дата тому, що всі ми є свідками того, що нині відбувається. Та навіть попри те, що приводу для радості мало, ми не можемо вводити суспільство у стан депресії, у стан суцільного трауру, бо цього не хочуть ті хлопці, які пішли взимку, і ті, яких ми втрачаємо щодня сьогодні, вважає Євген Нищук.

Міністр висловив сподівання, що 23 серпня, у день урочистого підняття Державного Прапора України, громадськість влаштує флеш-моби, і «ми станемо свідками цікавої презентації поваги до наших символів».

Крім того, 23 серпня о 17-й годині у Палаці «Україна» відбудеться благодійний захід «Митці України — борцям за цілісність України». 24 серпня розпочнеться покладанням квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку, Михайлу Грушевському, до Хреста на честь Небесної Сотні.

За словами Євгена Нищука, також планується проведення у Києві військового параду, після чого відбудеться молебень за Україну в Софії Київській. Тут же можна буде ознайомитися з виставкою архівних документів «Історія українського державотворення». Пізніше на Софійській площі відбудеться мистецька академія «З нами Бог».

Крім того, цьогоріч Президент України Петро Порошенко вручить рідним загиблих під час Революції гідності у Києві перші Ордени Героїв Небесної Сотні. Планується також вручення Шевченківських премій у музеї Кобзаря.

У Мистецькому арсеналі відбудеться виставка сучасних митців. «Там буде неформальне прийняття культурних діячів, іноземних делегацій, політикуму», — додав міністр.

Увечері планується концертна програма. «Це героїчний концерт для усвідомлення того, що у найважчі хвилини пісня може надихати і надавати сили», — відзначив Євген Нищук.

Вл. інф.