Уряд схвалив законопроект, яким запроваджуються санкції стосовно 172 громадян та 65 юридичних осіб, засновниками яких переважно є росіяни. За словами Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, у Раду національної безпеки і оборони передали на розгляд прізвища громадян і назви підприємств, які фінансують тероризм, підтримували анексію Криму та зазіхають на територіальну цілісність української держави.
Урядова відповідь донедавна стратегічному партнерові є дещо запізнілою — свої санкції вже давно винесли українці, які відмовляються купувати російські товари (на знімку). Але це свідчить про стійкість нашої моралі, а не про її слабкість: ми дали час Кремлю отямитися, однак...
...Однак розкручений маховик руйнації та дестабілізації на Донбасі свідчить, що колишнього стратегічного партнера треба ізолювати від цивілізованого світу. Євросоюз і США, Японія та Швейцарія, інші країни побачили пряму загрозу від нього міжнародному правопорядку. Поза тим ані персональні, ані фінансові, ані економічні секторальні санкції на Кремль не подіяли. Попри багатомільярдні втрати на своїх ринках і в банківському секторі російська влада не змінила своїх агресивних дій на Донбасі, а почала вдаватися до зустрічних санкцій що правда, собі на шкоду. Обмеживши імпорт з ЄС усіх молочних продуктів, плодоовочевої продукції, м’яса та м’ясних виробів, злаків, Кремль поставив на кін не тільки до 10 відсотків імпорту своєї країни, а й перспективу одержати європейські технології переробки та захисту продовольчої продукції. Він так і не второпав, що його обмежують у доступі до здобутків європейської промисловості, по суті, посиливши цей тренд власноручно.

На знімку: Київ. Акція проти придбання російських товарів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).