Перша державна історико-культурологічна програма «Золота підкова Черкащини», яка діяла протягом 2006—2009 років, фінансувалася й із держбюджету, й окремими вітчизняними меценатами. За чотири роки в рамках цього проекту здійснено комплекс соціально-економічних та реставраційних робіт. Зокрема, значно поліпшено інфраструктуру історичних місць Шевченкового краю: газифіковано населені пункти, прокладено дороги, побудовано готелі та ресторани, реконструйовано заклади освіти та культури.
У національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» відреставровано музейні комплекси. У Моринцях зведено каплицю, пам’ятник матері Кобзаря, відтворено історичне середовище початку ХІХ століття. У Чигирині відновлено фортецю гетьмана Дорошенка, козацьку церкву святих Петра і Павла, споруджено пам’ятник митрополиту Нелюбовичу-Тукальському, здано першу чергу історико-архітектурного комплексу «Резиденція гетьмана Богдана Хмельницького». У Суботові оновлено Свято-Іллінську церкву, історико-гідрологічну пам’ятку «Три криниці», музеєфіковано залишки замку Хмельницького, побудовано «Гетьманську корчму-музей» із діючим водяним млином.
У Тальнівському районі розпочато масштабні роботи — створюють музей Трипільської культури та мега-поселень Трипілля, а на Чигиринщині — музей історії та природи легендарного урочища Холодний Яр. В Умані йде реконструкція національного дендропарку «Софіївка», в Корсуні-Шевченківському — палацу князя Лопухіна, де розміщено музей Корсунь-Шевченківської битви, у Кам’янці — будинку Давидович (музей Пушкіна і Чайковського).
Особливо цінних історичних, археологічних, природних об’єктів Шевченкового краю, які ще потребують наукового дослідження, музеєфікації та реконструкції, багато. Президент України Віктор Ющенко підтримав пропозицію Черкаської облдержадміністрації і підписав указ, яким зобов’язав Кабінет Міністрів продовжити термін виконання і фінансування державної програми «Золота підкова Черкащини» у 2010—2012 роках. В указі, зокрема, звернуто увагу уряду на необхідність створення сприятливих умов для ознайомлення численних наших та зарубіжних туристів з унікальною історико-культурною спадщиною Черкащини під час проведення фінальної частини «Євро-2012».
Черкаська область.
На знімку: резиденція Богдана Хмельницького в Чигирині.
Фото автора.