Спектакль за п’єсою «Три сестри» в постановці Деклана Доннеллана — спільний міжнародний проект Чеховського фестивалю (Москва), Британської ради в Росії, театрів «Ле Жемо» (Франція) і «Ла Філатюр» уперше наприкінці січня пройшов в Ялтинському театрі імені Чехова. Театральний проект присвячено 150-річчю від дня народження великого письменника і драматурга.
Це третя робота відомого англійського режисера з російськими артистами. Його постановка пройшла з величезним успіхом у Британії, Франції, Ірландії, Фінляндії, Колумбії, Новій Зеландії, Австралії. Прем’єра відбулася в Парижі 2008 року, і того ж року спектакль показано в Москві на VІІ міжнародному театральному фестивалі імені Антона Чехова.
У театральному світі є десятки, а то й сотні версій постановки цієї п’єси, але не в кожній версії «сестри» такі значимі. Англійському режисерові вдалося роздивитися в жіночій душі незахищеність, самітність, тугу за коханням і щастям. Усе це буде в спектаклі, який побачить Ялта, де Чехов колись прожив частину життя.
У головних ролях: Євгенія Дмитрієва (Ольга), Ірина Гриднєва (Маша), Неллі Уварова (Ірина). На думку критиків, рідко вдається бачити Чехова в такій чарівній і блискучій театральній постановці.
Георгій Вервес.
Медалі ніколи не запізнюються
На Тернопільщині названо лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької та громадсько-політичної премії імені Братів Богдана і Левка Лепких за 2010 рік. Ними стали: Василь Івашків, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української фольклористики Львівського національного університету імені Франка — за серію монографій з історії української літератури, підготовки й видання творів заборонених комуністичним режимом українських письменників, та Ярослав Лемішка, директор Тернопільської обласної філармонії — за пропаганду української пісні за кордоном та концертну діяльність. Лауреатам вручено медалі, дипломи, грошові винагороди. Свою премію Ярослав Лемішка одразу передав на потреби дітей-сиріт. Хоч премія заснована ще 1992 року, та лише цьогорічні лауреати отримали спеціальні медалі, виготовлені на Львівському ювелірному заводі за проектом тернопільського художника Євгена Удіна.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.