У братів-близнюків Олександра та Віктора Булиг із Рівного спільне захоплення історією. Обидва — випускники історичного факультету Чернівецького держуніверситету. За спеціальністю пішов працювати лише Олександр — у Рівненський обласний краєзнавчий музей, директором якого став згодом. А Віктор, як і батько Степан Петрович (заслужений дільничний СРСР, підполковник міліції у відставці), працював у міліції, а тепер вийшов у відставку.
Попри цю різницю, обидва брати не полишають захоплення історією. Олександр і Віктор створили телевізійний проект «День у музеї», який у 2008 році став переможцем на ІІ Всеукраїнському музейному фестивалі у Дніпропетровську. Це інтелектуально-ігрове шоу ось уже третій рік поспіль іде на одному з місцевих телеканалів, спонукає молодь більше цікавитись історією.
У братів Булиг є і спільна книга — «Поєднані Волинню», яку вони презентували недавно. Це історичні нариси про людей, пов’язаних з минулим Волині. Зокрема, про Романа Мстиславича, Костянтина Острозького, Богдана Ружинського, Северина Наливайка та інших. Автори спробували відобразити діяльність видатних українських істориків і письменників — Гоголя, Костомарова, Куліша, Короленка, Яворницького — у контексті їхнього зв’язку з Волинню.
— Уперше для широкого загалу представлено ім’я Василія Левицького, дослідника Свято-Успенської Почаївської лаври, — ділиться враженнями від книги один з її перших читачів, кандидат історичних наук Богдан Прищепа. — Оскільки шляхами історії читачів ведуть люди, які дуже люблять історію, а Олександр Булига — ще й професіональний музеєзнавець, то атмосфера музею відчувається чи не на кожній сторінці книги «Поєднані Волинню».
У житті близнюки Булиги дуже різні і за вдачею, і за долею, і за почерком. У Віктора — троє дітей, в Олександра — син Микола, який, між іншим, народився на батькове професійне свято — у Міжнародний день музеїв.
— У нас із Віктором однакові голоси, тому часто нас плутають, коли беремо телефонну слухавку, — сміється Олександр Булига. — А зовнішня схожість породила багато комічних ситуацій. Я ще й викладаю у вузі, і ось недавно одна студентка, зустрівши Віктора на вулиці, звернулася до нього — як до мене!
У братів багато планів, які вони збираються удвох реалізувати.
А ось найбільша мрія:
— Друга частина нашої книги «Поєднані Волинню» — це кіносценарій ігрового фільму, присвячений історії української Першокниги — Пересопницькому Євангелію, яка творилась у середині XVІ століття на землях Волині, — розповідає один з авторів Олександр Булига. — Дуже хочемо, щоб знайшовся режисер, який би зняв за ним фільм. Це тим паче актуально напередодні 450-річчя Пересопницького Євангелія, яке відзначатимемо наступного року.
Олександра ЮРКОВА.
Рівне.
На знімку: брати Віктор (ліворуч) та Олександр Булиги.

Фото автора.