«Пісні мого серця» — так назвав свій творчий вечір Михайло Кривень — відомий прикарпатський співак, народний артист України, професор Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Франка. Влітку минулого року у нього був ювілей, а концерт з тієї нагоди відбувся лише тепер. Мабуть, то й на краще. В ці зимові дні шанувальникам творчості співака особливо приємно було відчувати тепло його пісень, від яких скресає душа, наче від весняного сонця. Вони звучали так тепло ще й тому, що пан Михайло включив до концерту пісні, які сам найбільше любить, — арії з відомих опер, і ліричні народні, й пісні місцевих композиторів.
Михайло Кривень може дозволити собі таке жанрове розмаїття, бо має дуже добру вокальну школу. Свого часу закінчив Львівську консерваторію, де його вчителем вокалу був відомий співак, народний артист СРСР Павло Кармалюк. Павла Петровича уже давно немає, але в душі співака живе така вдячність, що за найменшої нагоди він згадує свого наставника, який був для нього не лише великим артистом, а й прикладом людяності та патріотизму. І на цьому концерті співак віддав йому шану: включив до програми давній запис пісні у виконанні Кармалюка, аби глядачі відчули, якої потуги голос був у цього митця, якого масштабу була ця постать.
Любов до малої батьківщини — села Липівки Рогатинського району, що на кордоні з Львівською областю, — ще одна тема цього чудового вечора. На документальних кадрах глядачі побачили рідну домівку співака, на жаль, уже опустілу, почули унікальний запис пісні «За туманом нічого не видно», яку виконала його мама разом зі своєю невісткою Лесею. Нині ключі від родинної хати зберігаються в однокласниці Михайла, сільського голови Ганни Верстин. Ще одна його однокласниця Марія Плебанська завідує в селі Народним домом і тримає на своїх плечах, як каже співак, «усю культуру села». Ці односельці та їхній фольклорний гурт були найпочеснішими гостями на ювілейному вечорі митця, йому колядували на добро і щастя. А Михайло, здається, гордився ними не менше, ніж вони ним, навіть включив у свій концерт виступи талановитого дівочого дуету з Липівки. «Чом не Євробачення?» — запитував глядачів. Хтось колись допоміг йому. Тепер Михайло Якович допомагає іншим зробити перші кроки на великій сцені.
Прикарпатці люблять Михайла Кривеня не лише за чудовий голос, а й за просту вдачу, відданість рідній землі. Адже він одним з перших в Україні став виконувати стрілецькі й повстанські пісні, видав аудіоальбом «Послухай, кохана дівчино» з їх записами. На вечорі цей пласт української культури теж був представлений.
Протягом концерту артист кілька разів переодягався, щоразу в іншу вишиванку. «Дружина вишила мені багато сорочок, мушу всі показати», — пояснив він. Тепер до колекції тих вишиванок додасться ще одна, на ній вишито портрет співака. Цю сорочку на концерті подарував Михайлові його односелець-бізнесмен, який живе нині у Львові. А колишні й нинішні студенти, що працюють у ляльковому театрі, піднесли митцеві ляльку — копію свого вчителя. «Це я?» — розсміявся Михайло. Ось у такій добрій, теплій, родинній атмосфері, на одному диханні пройшов ювілейний концерт митця, якому вся переповнена зала щиро заспівала «Многая літа».
Івано-Франківськ.