Попри те, що вони були готові до всього, співробітники міліції таки не очікували побачити цю жахливу картину. В Алчевську в одній з кімнат неопалюваного приватного будинку в різному ганчір’ї на ліжку вони виявили двох хлопчиків шести й чотирьох років. Зголоднілі, брудні, з очевидними ознаками простудних захворювань, маленькі істоти злякалися людей у формі, тому заспокоїти їх було важко. Малих негайно відправили до міського притулку.
Під час огляду дітей медичні співробітники дитячої установи були шоковані їхнім станом: крім того, що хлопчиків дуже давно не купали й не годували, опухлі, побілілі ручки й ніжки свідчили про обмороження кінцівок. Було викликано карету швидкої допомоги, і малят доставили до міської лікарні. У відділенні хірургії лікарі підтвердили діагноз: обмороження кінцівок другого ступеня. Перші дні хлопчики не йшли на контакт із персоналом лікарні, але поступово фізичний стан Сашка і Юрка поліпшувався, вони почали спілкуватися з дорослими й дітьми.
Правоохоронці розшукали їхню матір. 24-річна особа ніде не працює, нарікає на кризу, що не дає змоги заробити коштів на їжу й обігрів житла. Але водночас вона знаходить гроші на алкоголь. Про батька дітей жінка говорити відмовилася. Після повного одужання хлоп’ята поки що житимуть у притулку. Стосовно їхньої матері, то за невиконання своїх батьківських обов’язків їй доведеться відповідати перед законом.