Хоч як дивно, на півдні Вінницької області морози були дужчі, ніж у центрі та північних районах краю. Так, у селі Писарівка Ямпільського району, який межує з Молдовою, вранці 27 січня термометр показував мінус 27 градусів. 
В обласному центрі на цей час було мінус 22. Ще сильніше «припікало» в Писарівці напередодні — 30 градусів нижче нуля показували термометри в центрі села, а в низині понад річкою температура була нижча ще на три градуси. На запитання про те, як позначилися такі кліматичні умови на озимих культурах, керівник місцевого господарства СТОВ «Писарівське» Віталій Віт відповів, що пересівати навесні доведеться тільки площу під озимим ріпаком. Але не морози стали причиною загибелі посівів цієї олійної культури.
— Ріпак «вбила» посуха, — каже Віталій Олексійович. — Восени, як і влітку минулого року, наші поля були жадібні до вологи. Обминали їх дощі. А ріпак вологу любить. Без неї сходи рослин виявилися дуже кволі. Ми вже з осені бачили, що на ріпак немає ніякої надії. Тому запаслися насінням кукурудзи і соняшнику. Саме ці культури плануємо розмістити на площі, зайнятій під озимим ріпаком. А вона чимала — 400 гектарів, це 90 відсотків площ усіх озимих. Одне слово, з ріпаком ми прогадали. Це вже очевидно. Така само ситуація в інших господарствах району. Більшість із них, як і ми, віддали перевагу ріпаку.
Снігу багато, але фахівці господарства не поспішають з прогнозами, чи «напоїть» він поля. «Якщо настане раптове потепління, а для півдня це характерно, — каже Віктор Гречанюк, — то вся волога стече в річки. Сподіватимемося, що сніг танутиме поступово...»
Так само пропав ріпак ще в одному південному районі краю — Могилів-Подільському. Однак тут, у сусідів ямпільців, площі ріпаку набагато менші, під цю культуру відвели лише 17 відсотків озимого клину. «Ріпак увійшов у зиму не такий, як треба, — каже головний агроном Могилів-Подільського районного управління сільського господарства Олег Ладанюк. — Доведеться навесні пересівати.
Тішить господарників те, що після таких морозів зменшиться мороки в боротьбі зі шкідниками посівів. Більшість із них не витримують холодів.