«Сьогодні перед нами знову виклик, перед нами вибір: рухатися шляхом європейського розвитку або йти в темне кримінальне минуле».
«Сергію Тігіпку після узгодження наших програм, після чіткого бачення шляху реформування країни, після збору професійної команди, я запропонувала посаду Прем'єр-міністра. І його публічні заяви говорять про те, що він таку пропозицію сприймає».
— Після першого туру виборів Ваш виборчий штаб оголосив про крадіжку 3% голосів, однак  не став оскаржувати цього в судах. Після другого туру будете дотримуватись такої ж стратегії чи, можливо, будете планувати масові акції протесту, інші стратегії? 
— Те, що було у 2004 році, Янукович повторює і сьогодні. У ЦВК "ківаловщина", на дільницях - фальсифікації. Знову "каруселі", знову голосування на дому, де докидаються просто сотні тисяч бюлетенів... Все це ми пам'ятаємо з 2004 року. Янукович не змінився, його методи не змінились і, власне, і його політика не змінилася. І тому, так, як і в 2004 році, ми їх жорстко поставимо на місце, і йому ні за яких обставин не бачити влади в Україні. Бо він і є один з найбільш антиукраїнських політиків. Що б вони сьогодні не робили — все закінчиться перемогою України.
— Більшість експертів сходяться на тому, що майбутньому Президентові буде необхідною конституційна реформа не лише для того, аби зберегти повноваження, а й для того, щоб не було дисбалансу влади, який ми бачили протягом останніх років. Як Ви збираєтеся це зробити? Експерти кажуть, що більшість новий Президент отримає в парламенті, але конституційної більшості не отримає. Отже, потрібно розпускати Верховну Раду?     
—  Мені здається, що сьогодні люди всі втомилися від протистоянь, бійок, обвинувачень, від всього, що не пов'язане з нормальним, стабільним життям країни. І тому будь-які чергові вибори, будь-які чергові хвилі критиканства і протистояння, мені здається, не додадуть стабільності в державі. І саме тому я переконана, що порядок в державі - це те, що сьогодні всі хочуть бачити, а це значить - треба вигравати президентські вибори, треба створювати в парламенті ту більшість, яка готова модернізувати країну, реформувати країну, служити Україні. Таку більшість я створю.
— Головне кадрове призначення, яке очікують від майбутнього Президента, — це Прем'єр-міністр. Кого Ви бачите на цій посаді?
—  Дійсно важливе для країни і кадрове оновлення. І саме тому я завжди рахувалася і рахуюся з вибором людей. І якщо значна частина людей в Україні, а це 13% проголосувало за Сергія Тігіпка, 7% проголосувало за Арсенія Яценюка, це значить, що я мушу дослухатися до того, що хочуть бачити люди. І саме тому я запропонувала всім політикам, які представляють демократичний табір і які в першому турі отримали серйозний результат, працювати разом. Сергію Тігіпку після узгодження наших програм, після чіткого бачення шляху реформування країни, після збору професійної команди, я запропонувала посаду Прем'єр-міністра. І його публічні заяви говорять про те, що він таку пропозицію сприймає. Сприймає після перемоги кандидата в Президенти на виборах, після створення більшості в парламенті і після узгодження програми розвитку країни.
— Тепер давайте поговоримо про кроки, які ця команда буде робити. Яким Ви бачите перший крок на шляху реформування економіки?..
— У першу чергу, коли ми говоримо про серйозні реформи, переструктурування економіки України, нам потрібно говорити про малий і середній бізнес, нам потрібно говорити про створення, нарешті, середнього класу в Україні. Безумовно, якщо ми відчуваємо себе європейською країною, то нам потрібно використати, причому в повному обсязі, всі кращі напрацювання європейських країн для створення середнього класу, для підтримки малого і середнього бізнесу. 
На останньому засіданні уряду ми вже прийняли досить сильні кроки з підтримки малого і середнього бізнесу. Перше, ми прийняли проекти законів, які передали вже до парламенту. Це законопроект про затвердження законом спрощеної системи оподаткування для малого бізнесу. Малий бізнес давно чекав цього законопроекту, зараз він вже у Верховній Раді. Друге, ми на останньому засіданні уряду вдвічі скоротили всі контролюючі органи держави, і таким чином ми розпочали досить важливу стратегію скорочення всіх регуляторних органів, регулюючих нормативних актів. Так само ми вдвічі скоротили і кількість ліцензій. Ми затвердили постановами уряду дуже логічний і чіткий порядок, як буде діяти вся система регуляції через спеціальну процедуру мовчання.  Це коли бізнес подає чиновникам для отримання будь-якого дозвільного документа, якщо чиновник 10 днів не дав ніякої відповіді вважається, що дозвіл наданий. Тобто, по суті справи, процедура пройшла, і бізнес може працювати. 
— Ви сказали "олігархів у сторону",  і всю вашу виборчу кампанію дехто з експертів називає хрестовим походом  проти олігархів. Що з ними станеться після Вашої перемоги, скільки їх і що збираєтесь робити?
— Вони стануть простими бізнесменами, які працюватимуть на загальних правилах, однакових для всіх. Вони будуть підпорядковані законам, а не праву хабара. І саме головне треба знати, що олігархія - це не бізнес, це використання політики для того, щоб ресурси держави направляти в розвиток окремих родин, а не кожного громадянина України. Це неспівставні речі. Олігархія, як влада, як політична формація, яка тримається на грошах і бажанні брати, брати можливості України, як бізнес, вона несумісна ні з демократією, ні з нормальним розвитком економіки. А як наслідок, вона несумісна зі зміцненням незалежної держави.
— Які Ви галузі бачите пріоритетними для майбутнього розвитку України?.. 
— У принципі за розвитком наукоємних технологій у нас іде розвиток тих галузей, які природні для України, в яких ми можемо бути дуже сильними. І це в тому числі авіабудування, тому що останній літак, який зробила Україна, — один з найкращих регіональних літаків у світі за всіма своїми сукупними характеристиками. І тому цю галузь нам треба розвивати.
Наприклад, аграрний комплекс. Ми вийшли на третє місце у світі з експорту зерна саме в 2009 кризовий рік. Перед нами США, ЄС сукупно на другому місці, а Росія, Казахстан, Канада — всі за нами. І тому я думаю, що такі сигнали є дуже важливими. І якщо нам активізувати підтримку цих галузей, безумовно, ми будемо номером один у світі.
— Сильна ринкова економіка неможлива без зовнішніх інвестицій, і інвестори, іноземні зокрема, говорять про те, що Україна занадто забюрократизована і Україна занадто корумпована. Як Ви пропонуєте боротися з корупцією і чи вдасться її побороти в наступні п'ять років?
— По-перше, я цілком погоджуюся з такою оцінкою. На жаль, за всі 18 років в Україні створений бюрократично корумпований конгломерат, який дуже, дуже важко просто міняти, ламати і перебудовувати. Дуже важко. Свідченням того є, наприклад, наша боротьба за дерегуляцію.  От, наприклад, ми зробили на минулому засіданні уряду певні важливі кроки: вдвічі скорочення контролюючих інстанцій і майже вдвічі скорочення ліцензій, які видає влада. Але опір цьому колосальний, тому що кожен чиновник по вертикалі знає і розуміє, що дозвіл, ліцензія, підпис, який він дає, це коштує йому як хабар та ще й офіційна плата. Все це треба просто дезінтегрувати, ту стару корумповану бюрократичну систему, яка, до речі, ще зі спадщини Радянського Союзу не реформована в Україні. Треба реформувати.
— Який механізм унезалежнення правоохоронної системи і зменшення корупції у правоохоронній системі, яка повинна бути ключовим чинником у боротьбі з корупцією?
— У моїй програмі є декілька серйозних концептуальних рішень, які можуть дати можливість боротися з корупцією. Перше — це дуже сильні інструменти, які мусять бути надані парламентській опозиції. Тому що опозиція завжди буде боротися з владою, треба її озброїти, треба зробити так, щоб парламентська опозиція  мала можливість чиновника, який порушує закон, притягати до суду, в тому числі по кримінальних злочинах, не тоді, коли той чиновник піде в опозицію, а тоді, коли він при владі. І ось такий законопроект є і його треба приймати.
Друге, що важливо. Нам потрібно прийняти закон, який дає можливість силовим структурам, якщо є сигнали від суспільства, що окремі чиновники корумповані, застосовувати, так, як в Польщі, інструмент провокації хабара. Є сигнал, що чиновник корумпований, всі про це знають, але доступитися не можуть. Польща зробила прекрасну модель, коли самі силові структури роблять провокацію хабара. Якщо він бере, його одразу на гарячому беруть і по суті дають дуже високі терміни ув'язнення.
— Дострокові вибори потрібні країні? Чи все ж таки потрібно, щоб Верховна Рада допрацювала до 2012 року? Від чого це залежить?
— Життя в країні сьогодні доведено до крайнього хаосу. Чим воно доведено?  Змінами до Конституції, які розбалансували всю владу, безкінечною війною між політиками, безкінечною війною між партіями, і конкуренція, яка виникає під час кожних виборів, — це також повномасштабна війна. І тому мудрість інших країн світу в тому, щоб вибори проводилися раз на п'ять років. Я вважаю, що найкращий варіант — це знайти порозуміння в парламенті після президентських виборів, але порозуміння між тими депутатами, які займають державну позицію. І таких депутатів може бути більшість у Верховній Раді...
— Наостанок хочу поговорити про культуру. Ця епоха, як її називають, п'ять років чинного Президента Віктора Ющенка, вона по-різному може запам'ятовуватися: комусь голодомором  в культурній сфері, комусь різними іншими проектами... Що хоче зробити в культурі Юлія Тимошенко?
— Я думаю, що всі економічні реформи, всі реформи соціальні, і взагалі модернізація і реформування країни, можливі тільки в одному випадку: якщо духовність нації, рівень культури нації, рівень освіти нації буде достатнім. Складові - це віра, це культура і це освіта. І саме так я бачу сьогодні первинний головний основоположний пріоритет... 
Тут треба масштабно підійти і зробити так, щоб це був новий поштовх для розвитку культури з усіх без винятку напрямків. Це саме включає і зміцнення всієї нашої віри: віри у незалежність України, зміцнення духу, патріотизму —  це теж невід'ємні частини, відновлення правдивої історії, яку я обов'язково продовжу найефективнішим чином робити. Тому що тільки на правдивій історії можна вчитися, як робити справжні героїчні кроки і як враховувати історичні помилки.
Історія свідчить про те, що розбрат, відсутність єдності, боротьба між елітами закінчувалася завжди поразкою. А єднання завжди закінчувалося перемогою, в тому числі і останні вибори Президента 2005 року…
Сьогодні, коли перед нами знову виклик, коли знову ми стоїмо перед вибором, коли перед нами вибір: рухатися шляхом європейського розвитку або йти в темне кримінальне минуле, в країні знову розбрат. 
Я хочу звернутися до всіх патріотів України, до всіх чесних людей доброї волі. Зрозумійте, сьогодні не просто вибори, сьогодні знову - захист незалежності України! Або ми захистимо Україну, або завдяки продажним "патріотам" країна буде здана на поталу. Її просто будуть руйнувати на очах у тих, хто буде сидіти у схронах. Або виходьте з схронів, піднімайте і чесно виголошуйте свою позицію, або кажіть, що ви стоїте на боці Януковича. Тому що тільки зовсім безінтелектуальні люди сьогодні не розуміють, що кожен голос "проти всіх", саме в середовищі демократичних сил, —  це є голос за Януковича. Саме неприхід демократично налаштованих виборців на вибори —  це і є голос за Януковича.
І я вас прошу, припиніть дезорієнтувати суспільство, припиніть дезорієнтувати людей через свої політичні меркантильні амбіції. Всі єднаймося! Давайте не втрачати час, щоб потім не лити сльози про втрату незалежності.
Інтерв'ю Юлії Тимошенко 5-му каналу у програмі "Час інтерв'ю".
 (Зі скороченнями).