За майже два десятиліття незалежності наша країна так і не змогла отримати всі символи державності. Якщо малий Герб України — тризуб — відомий усім, то великий поки що існує лише в уяві істориків та художників.
Навіть після того, як уряд оголосив конкурс на кращий проект головного державного символу, жодний із запропонованих варіантів так і не затвердили.
Запоріжці теж не залишилися осторонь цієї важливої справи. Підключивши істориків та художників, група депутатів міськради невдовзі подала на суд колег кілька варіантів великого Герба України. Відбір успішно пройшов проект, основним розробником якого є колектив філії науково-дослідного Інституту козацтва України. За нього проголосували всі без винятку депутати, котрі були присутні на сесії міської ради.
Центральною фігурою запропонованого проекту є запозичене з гербових печаток усіх гетьманів України та кошових отаманів запорозьких січей зображення козака з мушкетом і шаблею, розміщене на малиновому фоні, що символізує колір козацького знамена та пролиту кров за свободу і незалежність Батьківщини. Увінчують Герб гроно калини, пшеничні колоски і тризуб, у нижній частині під синьо-жовтою стрічкою Державного Прапора виділяються слова «Воля, віра, Україна», які є основним девізом нації.
Подавши свій проект на розгляд конкурсної комісії, запоріжці сподіваються, що саме їхній варіант, який повною мірою відповідає історичному аспекту нашої державності, і буде затверджений як великий Герб України.
Запорізька область.
На знімку: проект великого Герба України, затверджений сесією Запорізької міської ради.