Дії парламенту щодо відставки Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ були правильними. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на брифінгу після закінчення погоджувальної ради
Відповідаючи на запитання журналістів: чому Блок Литвина підтримав відставку Ю. Луценка, глава парламенту зауважив, що позиція фракції щодо цього була давно відома. Він нагадав, що неодноразово наголошував на повній деполітизації та декомерціалізації правоохоронних органів. «Принаймні ми вчинили чесно і відкрито», — наголосив В. Литвин. Водночас Голова Верховної Ради, коментуючи затвердження Юрія Луценка першим заступником — виконуючим обов’язки міністра внутрішніх справ, зазначив, що уряд «не мав діяти у такий спосіб». «Бо це говорить про те, що питання інституцій розглядають як власну справу», — сказав він. Водночас наголосивши, «якщо ми всі говоримо, що займаємо принципову державну позицію, так давайте її займати й надалі».
Крім того, Володимир Литвин зауважив, що не бачить підстав для розпуску парламенту після виборів глави держави. «Правовий механізм відсутній абсолютно, бо формально коаліція діє. Але зверніть увагу — звучать заклики: «Я розпущу!», «Я призначу Прем’єр-міністром!». І одні, і інші обіцяють те, на що не мають жодних повноважень», — зазначив він.
До того ж, за словами глави парламенту, існує ще кілька проблемних моментів. Зокрема, за яким виборчим законом буде обиратися Верховна Рада? «Якщо прийняти закон про вибори на мажоритарній основі, зразу зникне бажання проводити вибори. Уявімо, що провели вибори за чинним законом — заходить Тігіпко, буде фракція Яценюка, заходить Ющенко і ще низка людей. Якщо виграє Янукович — заходить Тимошенко і формує більшість. Що буде мати лідер на Банковій? Необмежені повноваження у межах Банкової», — зауважив В. Литвин. І ще, додав він, профінансувати вибори можна лише з державного бюджету, якого й досі немає.
«Тому логіки у такій постановці питання я не бачу. Єдине що — демонстрація рішучості перед народом, а далі глухий кут», — наголосив він.
Що стосується внесення змін до закону про вибори Президента, то Голова Верховної Ради не виключив проведення позачергового засідання, на якому ці зміни і буде розглянуто.