Порядок денний шостої сесії шостого скликання, сформований за пропозиціями парламентських фракцій і комітетів, враховує 1423 питання, а з урахуванням альтернативних — понад півтори тисячі законопроектів, кодексів та постанов Верховної Ради. Про це, відкриваючи засідання погоджувальної ради лідерів та представників депутатських фракцій та комітетів, повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
За його словами, з цієї кількості питань повністю готові до розгляду понад 500 документів, а 905 — потребують доопрацювання. Водночас 174 документи комітети пропонують не включати до порядку денного, зокрема через те, що вони вже врегульовані або втратили свою актуальність.
Наразі сьогодні після відкриття 6-ї сесії шостого скликання парламентарії мають розглянути постанову про призначення Олександра Осадчука на посаду члена Центральної виборчої комісії та зміни до постанови Верховної Ради «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів ВР шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації». На думку більшості парламентаріїв, перший робочий день не має вміщувати конфліктних питань. А тому проект закону про внесення змін до закону «Про вибори Президента України» (щодо організації роботи виборчих комісій) народні обранці вирішили не розглядати. Хоча він спочатку і був включений до порядку денного. Як зазначив Володимир Литвин, він запропонував виключити цей законопроект через те, що лише 224 депутати проголосували за розгляд цього питання у вівторок.
Відповідно до календарного плану роботи 6-ї сесії шостого скликання 3—5 лютого народні обранці працюватимуть у комітетах, фракціях та округах.
Наступне пленарне засідання відбудеться 9 лютого. Зокрема, цього дня парламентарії розглянуть зміни до деяких законів щодо громадянства. А також депутатський та президентський проекти законів «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо дітей, які народилися в родинах репресованих).
Щоправда, лідер комуністів Петро Симоненко запропонував виключити з порядку денного всі документи, які стосуються глави держави. «Маю на увазі те, що він героїзує тих, хто був пособниками фашистів», — сказав парламентарій.
Водночас у вівторок сесія має ухвалити постанову про заяву Верховної Ради України «Без’ядерному статусу України — реальні гарантії». А також внести зміни до постанови Верховної Ради «Про невідкладні заходи щодо збереження цілісності лікувального комплексу української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.