живуть мешканці Родинського на Донеччині. У місті оголошено надзвичайну ситуацію техногенного та природного характеру
Потерпілі бояться крадіїв і по черзі ночують у холодних квартирах.
Минулими вихідними в 11-тисячному шахтарському місті сталася чергова комунальна аварія: вийшли з ладу два електровводи. Ціле місто опинилося без електрики, відключилися чотири котельні, які живили 237 житлових будинків, лікарню, три школи і два дитячі садочки. П’ять годин знадобилося, щоб до двох котелень підключити дизель-генератори. Місцева влада і комунальники вирішили злити теплоносій із систем опалення 90 будинків, побоюючись повторення аварії тижневої давності: тоді в будинках почали рватися старі комунікації, а вода залила квартири.
«Спочатку в нас відключили світло, потім не стало тепла, а після того, як включили батареї, по стояку потекла гаряча вода, все залило, — ділиться переживаннями минулого тижня мешканка міста Світлана. — Тепер знову сидимо без світла. Електрообігрівач увімкнути неможливо». У ще однієї мешканки Надії Галкіної син — інвалід першої групи. Мати не знає, як доглядати за дитиною, коли в кімнаті — плюс вісім-дев’ять градусів. «Пропонували переїхати до лікарні, жити тимчасово там. Але боюся кинути квартиру, адже винесуть усе: телевізор, одяг... Або затоплять, якщо підключатимуть батареї. Нехай уже тут». А подружжя пенсіонерів Кромових поділилося своїм рецептом виживання: нагріти в газовій духовці кілька цеглин, а потім розкласти розжарене каміння в кімнаті. Двері до спальні мої співрозмовники щільно зачинили, спати перебралися до зали — до кухні ближче і тепліше. На ніч до ліжка беруть пластикові пляшки, наповнені гарячою водою. «Вранці прокидаєшся — із рота пара йде», — змальовує реалії Іван Михайлович.
На вулицях та біля будинків то тут, то там можна побачити бригади робітників, розриті канави і труби на узбіччі. Але коли буде відновлене електропостачання й опалення, комунальники не кажуть. Схоже, ремонтники втомилися від численних запитань від мешканців будинків. Головна проблема — хто і за чий рахунок ремонтуватиме житло, затоплене водою, та компенсує вартість зіпсованих меблів, побутової техніки та іншого домашнього майна. Ремонт залитої квартири може обійтися дорожче, ніж ринкова вартість аналогічного житла в шахтарському містечку.
В обласному штабі з ліквідації аварії, який очолює заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Хіврич, повідомляють, що на ліквідації аварії задіяні 12 одиниць техніки, 8 дизельних електростанцій та 43 рятувальники — вони забезпечують підвезення води до котельної міської лікарні. Вихідними це було чи не єдине тепле місце в Родинському. Сюди переселилися кілька десятків мешканців міста, хоча в холодних квартирах усе одно хтось із родини ночує: люди побоюються крадіїв. Пункт обігріву в лікарні розрахований на 600 осіб.
До міста стягнуто сили з усієї області: зварювальників, слюсарів, будівельників та інших фахівців. Велику допомогу надає сусідня шахта «Краснолиманська», яка направила робітників і техніку, та низка інших підприємств. Понад 100 тисяч гривень для допомоги потерпілим виділив фонд народного депутата України Бориса Колеснікова. У приміщенні приватного підприємства «Рельєф-Дон» відкрито пункт психологічної допомоги для потерпілих — тут цілодобово працюють фахівці.
Політичні опоненти говорять про умисність аварії
Мешканці Родинського нарікають на місцеву владу: мовляв, господарством займатися немає кому: колишнього міського голову заарештували, підозрюючи в отриманні хабара, півтора роки тому. А на адресу міського голови Красноармійська (Родинське є містом-супутником Красноармійська) Андрія Ляшенка лунають звинувачення у приховуванні факту великої комунальної аварії протягом кількох днів. Сам голова цю інформацію спростовує і каже, що ліквідація аварії затягнулася, бо не вистачало людей у комунальних службах.
У п’ятницю в місті оголошено надзвичайну ситуацію техногенного та природного характеру. Тепер на допомогу замерзаючим кинуто всі сили. У штабі з ліквідації аварії кажуть, що матеріалів і робочих рук вистачає. Ситуацію ускладнює велика кількість покинутих квартир у деяких будинках. Щоб зрізати батареї, які течуть, і замінити на нові, потрібно розшукати власника такої квартири. Тоді як багато господарів виїхали з міста і навіть за межі України. А їхні сусіди стали заручниками обставин.
На думку голови Донецької обласної ради Анатолія Близнюка, невідомі особи чинять спроби порушити енергопостачання в кількох містах області — зокрема, в Сніжному і Макіївці. В останньому місті, за даними міського голови Олександра Мальцева, фахівці встановили, що на лінії електропередач накидалися сторонні предмети, що виводило мережу з ладу. Тому обласна влада звернулася до міністра палива та енергетики розслідувати випадки останніх аварій на електромережах. Крім того, Анатолій Близнюк звернув увагу на проблеми із казначейським обслуговуванням рахунків. «Усі гроші, які сплачують органи місцевого самоврядування і населення, не перераховуються обленерго, яке перебуває сьогодні в критичній ситуації», — сказав керівник області. На його думку, аварії можуть бути навмисними, «щоб перед другим туром у Донецькій області за допомогою подібних механізмів відключення електроенергії запровадити дестабілізацію».
А от що думають в обласному штабі БЮТ
Ситуацію на прес-конференції прокоментував народний депутат Михайло Волинець (БЮТ). Парламентарій побував у місті і після вивчення проблеми надіслав чотири депутатські звернення до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, Генерального прокурора Олександра Медведька, виконувача обов’язків ГоловКРУ Ігоря Іскри, виконувача обов’язків міністра фінансів Ігоря Уманського.
«Протягом двох днів Красноармійським міським головою Ляшенком Андрієм Геннадійовичем не вживалися належні оперативні заходи, старанно замовчувалася та приховувалася зазначена ситуація, що є знущанням з мешканців міста Родинське. Ляшенко А. Г. своєчасно не поінформував служби МНС стосовно аварії інженерних мереж центрального опалення та водопостачання», — йдеться у зверненні.
Він повідомив, що депутати Родинської міськради звернулись до нього по допомогу. За їхніми словами, обласне ЖКГ 25 січня пропонувало допомогу мешканцям Родинського, але міський голова Красноармійська відповів, що впорається своїми силами. Окрім того, депутати звернули увагу на те, що Красноармійський міський голова Ляшенко А. Г. не виконує належним чином своїх службових обов’язків: не реагує на проблеми жителів міста, не співпрацює з депутатським корпусом, не веде прийому громадян і, найголовніше, не виділяє в достатній кількості коштів на потреби житлово-комунального господарства їхнього міста.
Безкарність, службова недбалість та численні протиправні дії красноармійського міського голови Ляшенка А. Г. призвели до таких жахливих наслідків, як аварійна ситуація в місті Родинське, переконаний парламентарій. «Враховуючи вищевикладене, прошу дати доручення відповідним органам провести перевірку вказаних у зверненні фактів та вжити необхідних заходів щодо притягнення до відповідальності за службову недбалість та протиправні дії Красноармійського міського голови Ляшенка А. Г.», — просить народний депутат.