Його роботи є в колекції Білого дому, ними пишаються найвідоміші галереї світу, а на рідній землі його знають менше. Мова про Якова Гніздовського. Наприкінці січня йому минуло б 95 років. У державному архіві Тернопільської області відкрито виставку «Аристократ української графіки». «Її недарма так назвали, — сказав директор архіву Богдан Хаварівський. — Це справді митець високого лету».
Народився Яків Гніздовський у селі Пилипче Борщівського району на Тернопільщині в родині дяка. Малювати почав під час навчання у Чортківській приватній гімназії. Там 1933 року польська влада заарештувала Якова за належність до ОУН, але суд виправдав його. На виставці є негатив на склі, фотографія та облікова картка гімназиста — з Чортківського повітового управління поліції. Навчання у Чорткові довелося залишити. Далі вчився у Львівській промислово-мистецькій школі. Його запримітив митрополит Андрей Шептицький, надав стипендію для студій у Варшавській академії мистецтв, але почалася Друга світова війна. Яків переїхав до Хорватії, вчився в академії мистецтв у Загребі. З 1949 року переїхав до США.
Тут він пробує себе у живописі, скульптурі, кераміці, іконописі, прикладній графіці, екслібрисах, книжковій ілюстрації. Особливо любив працювати з деревом, створив багато неповторних композицій на грушевому та вишневому деревах. Любив зображати птахів і тварин, квіти та дерева. Ще одне захоплення — екслібрис. 1986-го вийшла книга «Гніздовський і екслібрис», яку Американський інститут графічного мистецтва визнав однією з найкращих публікацій року в США. Ця книжка є і в Тернопільському архіві. Неповторні іконописні роботи Якова Гніздовського, його «Тайна вечеря», написана для Стенфордської каплиці, не має аналогів у світі. Ілюстрував художник і «Слово о полку Ігоревім». Твори Гніздовського були включені у виставку сучасної американської графіки, що експонувалася в Канаді, Латинській Америці, СРСР, країнах Європи. Помер художник у листопаді 1985 року в Нью-Йорку. Через двадцять літ його прах перевезено до Львова і поховано на Личаківському кладовищі.
Тернопільська область.