Через 80 років після підготовки до друку видатним українським вченим Агатангелом Кримським книга «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина. З погляду етнографічного та діалектичного» побачила світ у черкаському видавництві «Вертикаль».
Це унікальний, дивом збережений «сигнальний» примірник книги з авторською правкою найвидатнішого українського сходознавця, історика, етнографа, фольклориста, одного з фундаторів української Академії наук. Примірник перебував у фондах Звенигородського краєзнавчого районного музею з 1930 року. Арешт Агатангела Кримського, а згодом його смерть у сталінських таборах унеможливили вихід у світ «націоналістичного» видання. Втім, про книгу, очевидно, просто забули і це врятувало її від рук комуністичних ідеологів.
Завдяки науковому співробітникові краєзнавчого музею Станіславу Лячинському, який відшукав раритет, а також своєчасній підтримці Черкаської облдержадміністрації, що профінансувала проект, книгу, над якою Кримський працював упродовж сорока років, надруковано тисячним тиражем. Упорядники зберегли стилістику мови автора та його земляків, жителів тогочасного Звенигородського повіту.
Згідно з розпорядженням ініціатора друку «Звенигородщини...», голови облдержадміністрації Олександра Черевка, книгу буде розповсюджено в наукові, вищі навчальні заклади, бібліотеки та загальноосвітні школи.
Черкаська область.
На знімку: директор видавництва «Вертикаль» Світлана Кандич з енциклопедичним виданням.
Фото автора.