Уже в понеділок вранці всі електронні ЗМІ пістрявіли інформацією про захоплення поліграфкомбінату «Україна». Ситуація загострилася начебто навколо призначення нового керівництва на підприємстві. А народні депутати від Партії регіонів наголошували на тому, що колотнечу затіяно для того, аби надрукувати для команди Юлії Тимошенко півтора мільйони зайвих виборчих бюлетенів. У БЮТ таку інформацію, звісно ж, категорично заперечували і навіть назвали її «дурістю чиновників, яка не має меж». Натомість уряд звинуватив регіоналів у тому, що вони лобіюють інтереси концерну ЄДАПС.
Серйозності цій сутичці додало екстрено зібране засідання РНБО. Уже в понеділок Міністерству внутрішніх справ було доручено невідкладно забезпечити охорону та оборону комбінату. Також «Україну» аж до самого другого туру президентських виборів «пильнуватиме» СБУ. Правову оцінку цим подіям має надати Генпрокуратура після того, як всебічно їх вивчить. У середу на підприємство були введені внутрішні війська, а в четвер увечері Мінфін призначив виконуючим обов’язки директора комбінату Романа Середу. Ситуація беззаперечно довела одне — напруга у стосунках політичних опонентів зросла настільки, що навіть найменшої іскорки вистачить, аби спалахнула пожежа.
Якщо вже говорити про передвиборче протистояння, несправедливо було б не відзначити чергове «захоплення» Київського апеляційного адміністративного суду (КААС). Сталося це в середу. Як повідомила прес-служба КААС, група невідомих на чолі з народними депутатами від Партії регіонів зайшли до приміщення суду і заважали працювати служителям Феміди. Натомість самі парламентарії повідомили, що «прибули з метою реалізації функції парламентського контролю для ознайомлення з роботою системи автоматичного розподілу справ». Зрештою, ситуація начебто завершилася мирно — увечері обранці покинули приміщення. Однак неймовірний розголос, який вона мала в пресі, тільки підтвердив «теорію іскорки».
Ці конфлікти обом сторонам дали підґрунтя для взаємних звинувачень у ймовірній підготовці до фальсифікацій. Стало очевидним — у боротьбі за найвище крісло в країні і Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович не зупиняться ні перед чим. Так, у Київську адміністрацію надійшли заявки про проведення акцій на Майдані Незалежності від Союзу молоді регіонів України та від Блоку Юлії Тимошенко. До того ж регіонали мають намір завершити свої мітинги до березня, а от бютівці налаштовані серйозніше — їхні заявки безстрокові. Раніше окружний адміністративний суд Києва заборонив проведення акцій на столичному майдані. Однак у столичній міськадміністрації пояснили, що заборона стосувалася заявок, поданих торік. На цьогорічні, мовляв, табу не поширюється. Тож нового майдану можна чекати будь-якого дня, для його організації політичним силам жодні додаткові дозволи вже не потрібні.
Тим часом безкомпромісність претендентів на найвищі посади стала «гарним» прикладом для їхніх поплічників. Так, цього тижня Україна залишилася без своєї кандидатури на посаду віце-президента ПАРЄ. Ним нібито мав стати народний депутат регіонал Іван Попеску, який очолював українську делегацію, однак представники БЮТ і «НУ—НС» намагалися змістити його з цієї посади. Ймовірно, це питання розглядатиметься наступного тижня на засіданні Верховної Ради.
Однак цей тиждень увагу суспільства до парламенту також привернув. На позачерговій сесії, скликаній на прохання 164 депутатів, Верховна Рада звільнила з посади міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. За це проголосував 231 народний обранець. Нагадаємо, торік посадовця вже намагалися усунути за вчинений у німецькому аеропорту скандал, але потрібної кількості голосів не набралося. Щоправда, й нинішня відставка, схоже, доленосних змін не принесе. Уже за декілька годин після ухваленої парламентом відставки в Кабміні ввели посаду першого заступника міністра МВС, якого призначати має право вже не парламент, а сам уряд. Єдиним кандидатом на цю посаду виявився Юрій Луценко. Як бачимо, бувають і незамінні люди.